Djevojčica iz Hrvatske nestala je prije dvije godine i nedavno je pronađena u na Floridi u SAD-u. Za njezin nestanak osumnjičeni su američki državljani, otac i sin koji su je iz Hrvatske odveli u Ameriku i ondje držali kao seksualnu robinju.


Djevojčica iz Hrvatske mlađa od 16 godina i 26-ogodišnjak iz SAD-a upoznali su se na internetu u rujnu 2017. godine. Više od godinu dana su se dopisivali, a onda ju je on posjetio u Hrvatskoj.

S djevojčicom je stupio u seksualne odnose. Sljedećih mjesec dana s ocem je smišljao plan kako da djevojčicu dovede na Floridu s ciljem da mu bude seksualna robinja. Plan, čije detalje policija zasad nije otkrila, je uspio i u srpnju 2018. godine djevojčica je transportirana u Ameriku.

"Vjerojatno se situacija zakomplicirala onog momenta kada se djevojčica ili prestala javljati ovdje roditeljima ili kada je više nisu mogli dobiti na telefon. Znači, jednostavno se radi vjerojatno o legalnom ulasku", rekao je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Tada kreće užas. Njezini roditelji obratili su se hrvatskoj policiji, a naša policija američkoj. Više od godinu dana trajala je agonija, a početkom listopada uhićeni su i sin i otac. Kako je riječ o djevojčici koja ima manje od 16 godina, podaci o tome gdje je i u kakvom stanju nisu javno dostupni. Njezina priča, iako šokantna, nije rijetkost. Internet je zlostavljačima pružio nove prilike. 

"Uz otvaranje lažnog profila, uz eventualno nuđenje određenog posla za čuvanje djece u nekoj drugoj zemlji, i ono što je nekako najčešće je posao modela", rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Anne-Elisabeth Falkevik (Foto: AFP) Objavljena snimka nadzorne kamere: Oteta supruga milijunaša, otmičari traže devet milijuna eura

Beba u krevetiću Istina o 10.000 beba zataškavana 50 godina: Sve su rodile vikendom i svima je rečeno da im je dijete umrlo

Prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 60 slučajeva seksualnog iskorištavanja djece za pornografiju, a 17 djece postalo je žrtva trgovine ljudima.

"Kada zlostavljač dobije prvu eksplicitnu fotografiju od djeteta, onda krene ucjena. Ako ne dobije još takvog materijala, objaviti će tu fotografiju u školi ili poslati roditeljima. Koristi strah kao elemenat iznude", rekao je Ramljak.

Kako bi spriječili ovakve situacije, presudno je da djeci usadimo kritički pogled na nove tehnologije, ali i da im roditelji budu osobe od povjerenja kojima će se uvijek moći obratiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr