Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažni profili

Slučaj djevojčice iz Hrvatske koju su zlostavljali u SAD-u ledi krv u žilama, ali nije jedini takav: Prošle godine u Hrvatskoj je 17 djece postalo žrtva trgovine ljudima

Djevojčica iz Hrvatske nestala je prije dvije godine i nedavno je pronađena u na Floridi u SAD-u. Za njezin nestanak osumnjičeni su američki državljani, otac i sin koji su je iz Hrvatske odveli u Ameriku i ondje držali kao seksualnu robinju.

Djevojčica iz Hrvatske mlađa od 16 godina i 26-ogodišnjak iz SAD-a upoznali su se na internetu u rujnu 2017. godine. Više od godinu dana su se dopisivali, a onda ju je on posjetio u Hrvatskoj.

S djevojčicom je stupio u seksualne odnose. Sljedećih mjesec dana s ocem je smišljao plan kako da djevojčicu dovede na Floridu s ciljem da mu bude seksualna robinja. Plan, čije detalje policija zasad nije otkrila, je uspio i u srpnju 2018. godine djevojčica je transportirana u Ameriku.

"Vjerojatno se situacija zakomplicirala onog momenta kada se djevojčica ili prestala javljati ovdje roditeljima ili kada je više nisu mogli dobiti na telefon. Znači, jednostavno se radi vjerojatno o legalnom ulasku", rekao je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Tada kreće užas. Njezini roditelji obratili su se hrvatskoj policiji, a naša policija američkoj. Više od godinu dana trajala je agonija, a početkom listopada uhićeni su i sin i otac. Kako je riječ o djevojčici koja ima manje od 16 godina, podaci o tome gdje je i u kakvom stanju nisu javno dostupni. Njezina priča, iako šokantna, nije rijetkost. Internet je zlostavljačima pružio nove prilike. 

"Uz otvaranje lažnog profila, uz eventualno nuđenje određenog posla za čuvanje djece u nekoj drugoj zemlji, i ono što je nekako najčešće je posao modela", rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Pročitajte i ovo Anne-Elisabeth Falkevik (Foto: AFP) Obitelj se obratila javnosti Objavljena snimka nadzorne kamere: Oteta supruga milijunaša, otmičari traže devet milijuna eura

Pročitajte i ovo Beba u krevetiću djeca oteta i prodana? Istina o 10.000 beba zataškavana 50 godina: Sve su rodile vikendom i svima je rečeno da im je dijete umrlo

Prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 60 slučajeva seksualnog iskorištavanja djece za pornografiju, a 17 djece postalo je žrtva trgovine ljudima.

"Kada zlostavljač dobije prvu eksplicitnu fotografiju od djeteta, onda krene ucjena. Ako ne dobije još takvog materijala, objaviti će tu fotografiju u školi ili poslati roditeljima. Koristi strah kao elemenat iznude", rekao je Ramljak.

Kako bi spriječili ovakve situacije, presudno je da djeci usadimo kritički pogled na nove tehnologije, ali i da im roditelji budu osobe od povjerenja kojima će se uvijek moći obratiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene