Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se moglo čekati

Ministar objasnio zašto je liječnicima uvedena radna obveza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvomjesečnim štrajkom liječnika bilo je ugroženo ustavno pravo građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić, odgovarajući na ocjene Hrvatskog liječničkog sindikata da je uvođenje radne obveze štrajkašima protuzakonito i protuustavno.

U nekim bolnicama liste čekanja produžene su dva do tri puta, bilo je ugroženo temeljno pravo građana na dostupnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu. Zbog toga više se nije moglo čekati s uvođenjem radne obveze, rekao je Ostojić upitan za komentar prozivki iz HLS-a da liječnicima Vlada ovim aktom oduzima pravo na štrajk, kao jedno od temeljnih prava zajamčenih Ustavom.

'Temeljno ustavno pravo je pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu građana iz čijih se plaća financiraju plaće zdravstvenih radnika', poručio je ministar te ponovio da je Vladina odluka apsolutno u skladu sa zakonom.

Govoreći o sadržaju radne obveze, s kojim navodno nije upoznat HLS, rekao je da svi doktori medicine u bolničkim ustanovama moraju sto posto ispunjavati obveze iz svoga ugovora o radu. Dodao je i da je Vladina odluka o uvođenju radne obveze još u četvrtak proslijeđena svim bolničkim ravnateljima.

Na prozivke iz HLS-a zbog kašnjenje plaća zaposlenima u bolnicama te zbog smanjivanja listopadskih plaća štrajkašima, odgovorio je da su plaće isplaćene u skladu s evidencijom o radnom vremenu i zakonom.

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

>> Liječnici: Strahovito smo povrijeđeni izjavom ministra Linića

'A zbog evidencije o radnom vremenu i uvođenja COP-a (centralnog obračuna plaća), plaće će u kliničkim bolničkim centrima biti isplaćene tek sutra, 18. u mjesecu', kaže ministar.



HLS je na izvanrednoj skupštini odlučio da će bolnički liječnici poštivati Vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima, ali i najavio da će pokrenuti sve raspoložive pravne radnje kako bi se dokazalo njezinu nezakonitost i neustavnost. Iz sindikata, koji nastavlja štrajk, najavili su i da će neće potpisati predloženi novi kolektivni ugovor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene