Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvomjesečnim štrajkom liječnika bilo je ugroženo ustavno pravo građana na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić, odgovarajući na ocjene Hrvatskog liječničkog sindikata da je uvođenje radne obveze štrajkašima protuzakonito i protuustavno.


U nekim bolnicama liste čekanja produžene su dva do tri puta, bilo je ugroženo temeljno pravo građana na dostupnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu. Zbog toga više se nije moglo čekati s uvođenjem radne obveze, rekao je Ostojić upitan za komentar prozivki iz HLS-a da liječnicima Vlada ovim aktom oduzima pravo na štrajk, kao jedno od temeljnih prava zajamčenih Ustavom.

'Temeljno ustavno pravo je pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu građana iz čijih se plaća financiraju plaće zdravstvenih radnika', poručio je ministar te ponovio da je Vladina odluka apsolutno u skladu sa zakonom.

Govoreći o sadržaju radne obveze, s kojim navodno nije upoznat HLS, rekao je da svi doktori medicine u bolničkim ustanovama moraju sto posto ispunjavati obveze iz svoga ugovora o radu. Dodao je i da je Vladina odluka o uvođenju radne obveze još u četvrtak proslijeđena svim bolničkim ravnateljima.

Na prozivke iz HLS-a zbog kašnjenje plaća zaposlenima u bolnicama te zbog smanjivanja listopadskih plaća štrajkašima, odgovorio je da su plaće isplaćene u skladu s evidencijom o radnom vremenu i zakonom.

Vezani članci Slika nije dostupna Prosvjed liječnika: 'Operiramo i ŠMRKAVI jer nema tko umjesto nas!' Slika nije dostupna Liječnici radikaliziraju štrajk: Evo što nas očekuje u bolnicama

>> Liječnici: Strahovito smo povrijeđeni izjavom ministra Linića

'A zbog evidencije o radnom vremenu i uvođenja COP-a (centralnog obračuna plaća), plaće će u kliničkim bolničkim centrima biti isplaćene tek sutra, 18. u mjesecu', kaže ministar.HLS je na izvanrednoj skupštini odlučio da će bolnički liječnici poštivati Vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima, ali i najavio da će pokrenuti sve raspoložive pravne radnje kako bi se dokazalo njezinu nezakonitost i neustavnost. Iz sindikata, koji nastavlja štrajk, najavili su i da će neće potpisati predloženi novi kolektivni ugovor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook