Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potreban čist start

Ostojić: 22 milijarde kuna dovoljne zdravstvu ako se riješe dugovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako su 22 milijarde kuna, s koliko je zdravstvo raspolagalo u prošloj godini, dostatne za funkcioniranje sustava ako se uspiju riješiti dugovi koje je naslijedio od prethodnika, a koji su sve iznenadili.

Ostojić napominje da zdravstvu treba čisti start, a dospjele obveze HZZO-a iznad 60 dana dosežu 2,1 milijardu kuna. Inače, ukupni dug u zdravstvu penje se na pet milijardi ako se dodaju i 3 milijarde kune duga bolnica.

Ministar zdravlja drži da se više ne može uzimati iz džepova građana koji za zdravstvo izdvajaju kao i oni u Europi. Hrvatski građani i građanke, kazao je, izdvajaju dovoljno za zdravstvenu zaštitu - uplaćuju 20 posto zdravstvenog doprinosa iz plaća, plaćaju dopunsko osiguranje i dvije liste lijekova te tri posto doprinosa iz mirovina viših od 5.100 kuna.

Zdravstveni sustav ovu je godinu, prema privremenom proračunu, započeo s milijardu kuna manje novca nego u istom razdoblju lani. Ako bi se sredstva dodatno smanjila, morat će se izvršiti zakonska obveza državnog proračuna da prelije sredstva za zdravstvo, kazao je Ostojić prilikom današnjeg posjeta KBC Sestara milosrdnica gdje je Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata uručio 30 umjetnih pužnica.(Hina)

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene