Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na svečanom otvorenju Osnovne škole Bijaći besplatno su nastupili prijatelji i bivši učenici škole koji su danas poznati izvođači. I upravo zbog toga školu bi moglo dočekati plaćanje naknade za autorska prava.


Nemalo iznenađena ostala je ravnateljica Osnovne škole Bijaći iz Kaštela, kada joj je nakon svečanosti otvorenja stigao zahtjev iz ZAMP-a za prijavu priredbe. Na svečanom otvorenju besplatno su nastupili prijatelji i bivši učenici škole koji su danas poznati izvođači. I upravo zbog toga školu bi moglo dočekati plaćanje naknade za autorska prava.

Nastavnica cijelu godinu ne pušta učenika na svoje satove - Ravnatelj ne zna što činiti!

Vezani članci Doc. dr. sc. Špiro Janović iz Zavoda za krizne situacije (Foto: Dnevnik.hr) Dobili smo objašnjenje: Kakva psihologija stoji iza oca koji je prijetio da će u zrak dignuti vlastitu djecu? Zgrada u kojoj je muškarac priveden zbog obiteljskog nasilja (Foto: Miranda Cikotić(PIXSELL) Okončana drama u Kaštelima: Policija nasilno ušla u stan i privela muškarca koji je prijetio plinskom bocom

Nakon otvorenja nove škole uz pjesmu klape Kambi, Duška Mucala i Hrvatskog glazbenog društva, ravnateljica škole, Jadranka Šošić ostala je zatečena jer joj je iz ZAMP-a stigao zahtjev za prijavu priredbe.

'Svečanost otvaranja nove školske zgrade gdje su izvedena hrvatska i europska himna, jedna pjesma Duška Mucala i nekoliko koračnica glazbenog društva da jednostavno nisu glazbena priredba ili koncert', rekla je ravnateljica Osnovne škole 'Bijaći' iz Kaštel Novog Jadranka Šošić.

Apsurd je još veći smatra ravnateljica jer se za izvođenje himni ne plaćaju autorske naknade. Svi izvođači nastupili su potpuno besplatno i dugogodišnji su prijatelji škole i njezini bivši učenici, što Zakon ne priznaje.

'ZAMP ne naplaćuje naknadu za korištenje glazbe u školama osim u slučaju komercijalnih izvođača. Drugim riječima, naknada se plaća za korištenja poput koncerata ili glazbenih priredbi izvan provedbe općeobrazovnog programa. Takvi slučajevi su u praksi rijetki, a prosječna naknada iznosi 168 kn', priopćeno je.

'Zakone treba poštovati, ali mi je neprihvatljivo da se u isti rang stavlja svečanost otvaranja nove školske zgrade, kao bilo koji koncert ili glazbena priredba koji imaju profitabilni karakter', dodala je Šošić.

Šokantna prijetnja profesorice: 'Poslat ću te u plinsku komoru'

No zakon je jasan, poručuju iz ZAMP-a. Naknada se ne plaća za korištenje glazbe u školama u opsegu potrebnom za provedbu općeobrazovnog programa jer se to smatra korištenjem glazbe u svrhu edukacije, kao na primjer korištenja glazbe za vrijeme nastavnog sata te koncerata i priredbi učenika u sklopu općeobrazovnog nastavnog programa.

'Otvaranje nove školske zgrade nakon 35 godina u Kaštelima je zaslužilo da bude oslobođeno ovakvih naknada koje mi ponekad djeluju apsurdne', rekla je Šošić. Svu papirologiju škola je uredno ispunila, a na ZAMP-u je da odluči hoće li ova škola uistinu dobiti račun za tri pjesme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook