Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ORaH:

'Projekti financirani iz fondova nisu održivi, rađeni su samo da izvučemo novac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ORaH smatra kako čitav niz projekata koji su financirani iz EU fondova nisu održivi, rađeni su samo da izvučemo novac i to treba promijeniti.

ORaH smatra da Hrvatska nije na adekvatan način pripremila održivi sustav i mehanizme za korištenje EU fondova, a trenutna situacija najbolji je dokaz da je naša zemlja u velikom zaostatku pa će trebati mnogo znanja i energije za nadoknadu propuštenih prilika, rekao je u četvrtak član Predsjedništva ORaH-a Kristijan Mavrek na konferenciji za novinare ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Novo oporavilište za divlje životinje - 1 Financirali Grad i EU Otvoreno oporavilište za životinje Dumovec: "Ovakvi objekti ne postoje u Hrvatskoj, bit će značajno za zaštitu prirode"

"U zadnje vrijeme se u hrvatskoj javnosti samo licitira s različitim iznosima i postocima isplaćenih sredstava iz pretpristupnih EU fondova. ORaH smatra da smisao pretpristupnih fondova EU nije i ne smije biti samo povlačenje sredstava, već održivost projekata i priprema cijelog sustava države za apsorpciju strukturnih i investicijskih fondova", kazao je Mavrek.

Istaknuo je kako su problemi u korištenju EU fondova vezani uz netransparentno informiranje javnosti o budućim natječajima i zakonskoj regulativi, kašnjenje u pripremi strateških dokumenata i operativnih programa, visoki troškovi pripreme projektne dokumentacije, te sporost državne administracije kod odobravanja projekata. Založio se da se rokovi za obradu dokumentacije skrate na 90 dana, te da se to propiše pravilnikom.

Ministar Arsen Bauk: Marasova ponuda Holy vjerojatno je bila provokacija

Govoreći o primjeru netransparentnog informiranja javnosti o budućim natječajima, Mavrek je naveo natječaj Ministarstva poljoprivrede za europske fondove iz programa ruralnog razvoja, kada je pravilnik u "Narodnim novinama" objavljen 23. siječnja, a natječaj već 30. siječnja. ORaH drži kako je tjedan dana od objave pravilnika do objave natječaja prekratak rok te se zalaže da bar mjesec dana prije objave natječaja idu pravilnici po kojima se pripremaju projekti.

"Ovako se otvara pitanje jesu li neki imali povlaštene informacije i jesu li imali uvid u pravilnike puno prije pa su stigli kvalitetnije pripremiti dokumentaciju", upozorio je Mavrek.

PREDSTAVILI PROGRAM ORaH se obraća ljudima kojima se politika - gadi

Također je upozorio na probleme u sufinanciranju EU projekata zbog rascjepkanosti lokalne samouprave, pa često male jedinice lokalne samouprave nemaju financijskih sredstava za EU projekte i visoke troškove projektne dokumentacije. ORaH smatra kako čitav niz projekata koji su financirani iz EU fondova nisu održivi, rađeni su samo da izvučemo novac i to treba promijeniti, poručio je Mavrek.

Njegova stranka traži poništenje natječaja za podmjere 4.1 i 4.2 Programa ruralnog razvoja za korištenje EU sredstava jer je nedopustivo da se pravilnici objavljuju tjedan dana prije objave natječaja, zbog čega će "veliki igrači" povući najveći dio novaca.

"Mali i srednji poljoprivrednici će prema sadašnjim pravilima natječaja ostati bez novca i bojimo se da je njihov strah utemeljen", upozorio je Mavrek. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene