Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz SDP-a

Bauk: Marasova ponuda Holy vjerojatno je bila provokacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave i član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk izjavio je u četvrtak kako navodnu koalicijsku ponudu njegova kolege Gordana Marasa čelnici ORaH-a Mireli Holy shvaća "više kao određenu provokaciju, a ne kao ozbiljnu političku ponudu".

Holy je proteklih dana tvrdila kako joj je Gordan Maras ponudio osam mjesta na izbornim listama ako koalira sa SDP-om, a Maras ju je u putem televizije optužio za "trač politiku", ali pritom nije potvrdio ni demantirao da joj je nudio koaliciju.

Nije ozbiljna politička ponuda

Pročitajte i ovo Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori o sastavljanju Vlade Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru Marko Biočina - 2 o čemu se pregovara? Dnevnik Nove TV proučio program DP-a te ga usporedio s onim HDZ-a i SDP-a: Koliko je tu sličnosti, a koliko razlika?

"Moguće je da su i jedan i drugi u pravu, koliko ih poznajem, već dugo komuniciraju. Shvatio bih to više kao određenu provokaciju kolege Marasa prema svojoj dugogodišnjoj poznanici, a ne kao ozbiljnu političku ponudu, jer bi se u tom slučaju i neke moje rasprave mogle staviti u taj kontekst, a to sasvim sigurno nije bila namjera", komentirao je ministar Arsen Bauk novinarima nakon sjednice Vlade.

PREDSTAVILI PROGRAM ORaH se obraća ljudima kojima se politika - gadi

Objasnio je kako o koalicijama odlučuje Glavni odbor SDP-a, obično na prijedlog Predsjedništva, koje daje ovlasti pojedinim članovima da pregovaraju o koaliranju s nekim strankama.

"Koliko mi je poznato, u slučaju ORaH-a to se nije dogodilo, ali zgodno je da netko kaže da mu je SDP nešto nudio. To time postaje tema, iako je možda riječ o šali ili provokaciji", kaže Bauk.

Samostalan izlazak ORaH-a pogoduje HDZ-u

Iako je uvjeren da bi samostalan izlazak ORaH-a na izbore pogodovao HDZ-u, Bauk ne misli da bi koalicija SDP-a i ORaH-a koristila dvjema strankama.

"Kad imate tri posto i idete sami na izbore, onda dobijete od nula do jedan mandat, a kad imate tri posto i idete na izbore u koaliciji, onda ta koalicija dobije pet do sedam mandata, tako da je to vrlo jasna računica oko koje bi se neki trebali zamisliti", rekao je Bauk, no na pitanje znači li to da bi ORaH trebao koalirati s SDP-om odgovorio je niječno.

"Sasvim je sigurno da bi za takvu koaliciju glasali svi birači SDP-a i jedan dio, možda ne svi birači ORaH-a. Vjerujem da svaka stranka, pa tako i ORaH razmišlja koji je najbolji način da izađu na izbore. Svakako bi bilo dobro izbjeći da glasovi tih birača ostanu nezastupljeni u Saboru, odnosno da budu ispod praga, od čega bi indirektno i direktno profitirao HDZ. Birači će o tome sigurno voditi računa, pa je u interesu te stranke da ode u neku koaliciju, a ne da samostalno iziđe na izbore, ali ja nisam tu da im dijelim lekcije", pojasnio je Bauk.

Na pitanje gura li time Holy u koaliciju Ive Josipovića i Radimira Čačića, uzvratio je kako bi te stranke trebale razmisliti o toj opciji.

Holy uzvraća Marasu

Gostovanje Marasa na N1 izazvalo je reakciju Mirele Holy, koja se u program uključila telefonski isprovocirana Marasovom tvrdnjom da je "glas za Holy, glas za HDZ".

"To je tužno. Vlada i SDP danas ne bi bili u ovoj situaciji da su mandat odrađivali kako treba. Ne mogu se ponašati kao da nikad neće imati konkurenciju. Nema razlike između SDP-a i HDZ-a i to mogu dokumentirati. SDP se protivi regionalizaciji, nisu skloni reformi uprave, pogoduju istim lobijima kao i HDZ", odgovorila je Holy Marasu.

Još jednom je ustvrdila da joj je Maras nudio osam mjesta na listi te poručila kako ona nikada ne laže.

"Ja nikad ne lažem. Mogla sam lagati kada se pojavio e-mail dok sam bila ministrica. To mi je i Milanović sugerirao i pitao me zašto nisam lagala. Možemo tražiti transkript od telekoma za razgovor", rekla je Holy. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene