Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripremno ročište protiv 14 okrivljenika optuženih za odavanje informacija iz tajnih istraga Uskoka odgođeno je i drugi put zbog nedolaska jednog od okrivljenika, pa je sudac odlučio na idućem ročištu, zakazanom za 25. siječnja, ići odmah u raspravu.


Riječ je o optužnici Protiv Vladimira Rajića i Igora Mlinara, koji su navedeni kao "mozgovi" organizacije, a pored policajaca Vjekoslava Drnića, Andreje Kožić, Marka Svaline, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkica, Slavice Perko i Selme Abadžić, vjerojatno najzvučnije ime je Josipa Petrovića, nekadašnjeg direktora u Ini i konzultanta mađarskog MOL-a zbog kojeg je i pala vlada Tomislava Karamarka uslijed "afere konzultantica"

Vezani članci Ivo Sanader S maskom i štakom Sanader došao na ponovljeno suđenje za ratno profiterstvo: ''Nisam kriv'' Službeni pas FOTO Kraj drame u Splitu: Policija utvrdila da je dojava o bombi na Županijskom sudu bila lažna

Većina optuženika ne smatra se krivima, no policajka Anita Zorko priznala je krivnju u srpnju nakon čega je osuđena na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od četiri godine. Izrečena joj je i mjera zabrane obnašanja zvanja u trajanju od tri godine, te je morala vratiti 2000 kuna nepripadajuće imovinske koristi i platiti troškove sudskog postupka. 

Slučaj koji je ugrozio neke od najvažnijih tajnih istraga počeo se rasvjetljavati u rujnu 2012. uhićenjem policajaca Drnića i Svaline. Optužnica tereti Rajića i Mlinara da su 2010. došli na ideju da od policajaca izvlače informacije koje su potom prodavali zainteresiranima, a policajcima su informacije plaćali novcem, građevinskim materijalom, plastičnim operacijama i obećanjima da će napredovati u službi. 

Po njihovom su nalogu, tvrdi tužiteljstvo, Drnić i Krpina od Svaline tražili da im dostavlja podatke o osobama koje su pod kriminalističkim istraživanjima, kao i transkripte razgovora te sudske naloge na temelju kojih su se provodile posebne dokazne radnje. 

Podatke su nabavljali i od ostalih osumnjičenih policajaca iz Službe gospodarskog kriminaliteta, Ravnateljstva policije ili PNUSKOK-a. 

Petrović je bio jedan od njihovih "klijenata" koji se, prema medijskim napisima, često sam raspitivao za detalje iz istraga koje se protiv njega vode.

Petrović je od 2011. godine bio na platnom spisku MOL-a, a do kolovoza 2015. mu je ta naftna kompanija isplatila gotovo 7,3 milijuna kuna za usluge savjetovanja o situaciji u naftnoj industriji u regiji. Sredinom ove godine mediji su otkrili da je upravo Petrović, pored Ive Sanadera, bio svjedok u arbitraži koju je Hrvatska pokrenula u Londonu protiv MOL-a oko Ine. Petrovića u ovom procesu o izvlačenju podataka iz tajnih istraga zastupaju isti odvjetnici koji su zastupali i Zsolta Hernadija u slučaju optužbe za davanje mita. 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju