Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike kazne

Oprez s pirotenikom, najčešće su žrtve djeca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatno ste primijetili ovih dana da se već počelo s uporabom pirotehničkih sredstava, iako je ona dopuštena samo nekoliko dana između Božića i Nove godine. Zbog neopreznog korištenja djeca su najčešće žrtve.

Jan i tata Zoran naoružali su se za ulazak u novu godinu. No, obojica znaju da prije zakonskog roka, ništa od uživanja u veselim bojama vatrometa. 'Bacat ću petarde 27. 12. jer se prije ne smije', rekao je Jan. 'Ja to radim svake godine, već imam nekog iskustva i do sada nismo imali problema. Uvijek se pazi, tako da nemamo ekscesa', kaže Janov tata Zoran.

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Treba li u potpunosti zabraniti pirotehniku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Petarde (Foto: Dnevnik.hr) Kupnja na crno je loša ideja Upozorenje za sve koji koriste pirotehniku: Od danas pojačana kontrola, kazne su - rigorozne

One koji se prije odvaže bacati petarde čekaju visoke kazne. Kazne za fizičke osobe kreću se od 1.000 do 5.000 kuna. Od 20 do 40 tisuća kuna platit će pravne osobe.

>> Pag: Dijete ozlijeđeno u igri petardama

Šarenilo vatrometa i petardi i ove će godine biti glavna Patrikova zanimacija. 'Neću dugo držati u ruci, odmah ću baciti ili staviti na zemlju ili na stup i odmah se odmaknuti', kaže Patrik. Nažalost, svake godine zbog pirotehničkih sredstava ima posla i za liječnike.

'Najčešće ozljede kod djece i odraslih su ozljede prstiju šake, ali i cijele šake. Zatim ako se radi o jačim eksplozivnim sredstvima može doći do povreda sluha, vida, pa čak i kostiju', rekao je Mladen Kovačić iz Opće bolnice Bjelovar.

Znatiželjni klinci šarenilu boja teško odolijevaju. Stručnjaci za pirotehniku, zajedno s policijom upozoravaju roditelje. 'Zabavna pirotehnika ipak je opasna roba, kao svagdje u svijetu tako i kod nas, treba biti oprezan, treba se isključivo pridržavati uputa i ne eksperimentirati', rekao je Franjo Koletić, vlasnik tvornice pirotehnike. I najmanje petarde mogu nanijeti opasne ozljede. Blagdani su pred vratima, stoga upozorenja - nikada dosta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene