Obavijesti Video Pretražite Navigacija
demografska mjera

Milan Bandić se oglasio o kontroverznom potezu koji je razbjesnio mnoge zagrebačke roditelje

Milan Bandić
Milan Bandić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milan Bandić Galerija 1/1 >>
Gradska oporba ranije je upozoravala da mjera kojom su uvedeni roditelji odgojitelji, odnosno njene financijske posljedice, ozbiljno opterećuje proračun. Milan Bandić sada je sve poslao na - javno savjetovanje.

Demografska mjera kojom se gradonačelnik Milan Bandić najviše hvali, status roditelja odgojitelja, sada je dana u reviziju, odnosno u javno savjetovanje. Ideja je da se uvjeti za dobivanje statusa pooštre, a iznos naknade smanji. Naknada bi bila fiksna 4.250 kuna, a umjesto do 15., primala bi se do 8. godine djetetova života.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

Gradska oporba ranije je upozoravala kako ta mjera ozbiljno opterećuje proračun i tražila njezino zaustavljanje i reviziju.

"Odjednom se on predomislio i vidio da to baš nije najbolja mjera. Za novce koji idu za roditelje odgojitelje sva djeca u gradu Zagrebu mogu ići u besplatne vrtiće, mogu se uzeti stanovi za najam, mogu se napraviti novi vrtići, da imamo dvosmjenski rad u vrtićima i još bi ostalo novca. Dakle, o takvoj mjeri govorimo", kaže Anka Mrak Taritaš.

Zabrinuli su se roditelji koji su korisnici mjere ili su se planirali za to prijaviti. Gradonačelnik tvrdi da se roditelji ne trebaju brinuti. Najavio je i kako će od Vlade tražiti da Zagreb oslobodi 24% poreza na dohodak za mjere demografske politike.

"Ni jedna se mjera koja je na snazi neće ukinuti dok sam ja gradonačelnik. Ni godine ni iznosi", tvrdi Bandić.

"Uputit ćemo paralelno Vladi da nas oslobodi 24% poreza na dohodak. Dajemo 450 milijuna kuna, koliko sad izdvajamo za populacijske mjere, 100 milijuna kuna poreza. A kunu se svi pa i Vlada da su za demografsku politiku, da nas se više rodi i da nas više ima. To ćemo testirati", kaže zagrebački gradonačelnik i dodaje kako će 23. siječnja vidjeti što majke i građani žele i nakon toga donijeti odluku.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene