Na osječkom sudu odgođeno je ročište za drugu optužnicu podignutu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika. Novo ročište trebalo bi se održati 21. svibnja.

Galerija Odgođeno ročište protiv Mamića i šestorice (Foto: Pixsell, Dubravka Petric) Odvjetnik Ivan Stanić (Foto: Dnevnik.hr) Odgođeno ročište protiv Mamića i šestorice (Foto: Pixsell, Dubravka Petric) - 2 +5 Odgođeno ročište protiv Mamića i šestorice (Foto: Pixsell, Dubravka Petric) - 1

U slučaju druge optužnice – bivšeg čelnika NK-a Dinamo Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika se tereti za izvlačenje novca iz toga kluba. Uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Vezani članci Slika nije dostupna Mamić tvrdi da svjedokinja nije promijenila iskaz: "Ako pronađete razliku svakom od vas ću kupiti Mercedes" Slika nije dostupna Mamić nastavio "dramiti" i izvan sudnice: "Dao bih svoj život da je Lovren danas svjedočio!"

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić javila je da je ročište odgođeno za 21. svibnja. Doznajemo da netko od okrivljenih nije primio poziv na ročište. Sudac Miroslav Rožac kazao je da neki nisu primili poziv te da sud bez njihove prisutnosti ne može ništa. Mamićev odvjetnik Ivan Stanić nije želio komentirati odluku suda.

"Nije održana sjednica Optužnog vijeća Županijskog suda jer nisu postojali zakonski uvjeti da se sjednica održi. Trojica optuženika nisu pristupila, odnosno za njih nije iskazana uredna dostava poziva na sjednicu Optužnog vijeća. To su Zdravko i Mario Mamić te Nikky Artur Vuksan.

Čim nema uredne dostave poziva, nema dokaza da je uredno pozvan. Ne može se održati ni u njihovoj odsutnosti sjednica Optužnog vijeća. Nije iskazana ni uredna dostava za odvjetnika Veljka Miljevića. S obzirom na te utvrđene okolnosti, sjednica vijeća danas nije održana. Odgođena je za 21. svibnja u 10 sati", kazao je glasnogovornik Županijskog suda Osijek Miroslav Rožac.

Tražili utvrđivanje nadležnosti suda

Podsjetimo, odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević izjavio je nakon sjednice u siječnju kako su branitelji Marija Mamića i Nikkyja Artura Vuksana, odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, podnijeli prijedlog za utvrđivanje i prijenos nadležnosti nad ovim predmetom s osječkog suda na "onaj sud koji bi trebao stvarno biti mjesno nadležan, u skladu s kriterijima iz Zakona o kaznenom postupku".

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković izjavio je tada novinarima da je obrana Marija Mamića i Nikkyja Artura Vuksana predložila prijenos mjesne nadležnosti s osječkog Županijskog suda, a optužno vijeće zaključilo je da o tome treba odlučiti Vrhovni sud, iako je taj sud već ranije donio odluku da se taj postupak premjesti u Osijek. "Mislim da su ovo sve manevri obrane usmjereni isključivo odugovlačenju postupka", ocijenio je Mišković.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo neosnovano je obvezan platiti dodatni iznos od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Nakon što je Vrhovni sud kao neosnovan odbio prijedlog obrane bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana i menadžera Nikkyja Vuksana o prenošenju mjesne sudske nadležnosti iz Osijeka u Zagreb, osječki Županijski sud u veljači se proglasio mjesno nenadležnim za postupanje u predmetu posljednje optužnice protiv Zdravka Mamića.

Ispitani svi osumnjičeni, uglavnom se branili šutnjom, sutra idu sucu istrage Marinko Brgić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Gianni Rosanda (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Silvano Kranjc (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) +7 Veljko Grbac (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju