Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ BiH) potpisao je rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj, potvrdio je u srijedu lokalnim medijima u BiH Grubešin pomoćnik za međunarodnu suradnju Nikola Sladoje.


"Rješenje je doneseno na temelju odredbe članka 45. stavka 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, sukladno kojem ministar pravosuđa BiH odbija zahtjev za izručenje ako prethodno Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje", pojasnio je Sladoje, kako ga citira portal Klix.

Vezani članci Ilustracija Trojica mladića ozlijeđena u Širokom Brijegu u napadu navijača Sarajeva: Napadači bili naoružani do zuba Darko Krušlin s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Nastavlja se Mamićeva "reforma pravosuđa": Odbijena žalba suca kojeg je optužio za korupciju

Tjeralicu za Mamićem raspisao je Županijski sud u Osijeku koji ga je nepravomoćno i osudio na šest i pol godina zatvora proglasivši ga krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

Uoči izricanja te presude u lipnju 2018. godine Mamić je pobjegao u BiH i nastanio se u Međugorju, gdje i sada živi.

Nakon toga je priveden u Sudu BiH, koji je također odbio hrvatski zahtjev jer je utvrdio kako je Mamić državljanin BiH, kao i da je kazneno djelo za za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i BiH potpisan sporazum o izručenju, pa se u ovom slučaju ne može primijeniti.

Kao i u Hrvatskoj, i u BiH konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa.

Mamić je odbio svaku mogućnost povratka u Hrvatski i tvrdi kako je žrtva "montiranog procesa".

Ranije je izjavio kako je uvjeren da će ga Vrhovni sud Hrvatske u žalbenom postupku osloboditi optužbi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju