Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klubovi SDP-a i HNS-a svoj su zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi zbog korupcijske afere u HFP-u danas u Saboru branili potrebom da se u Hrvatskoj konačno počne politički odgovarati za afere, ne samo oni na nižim razinama, već i oni u vrhu vlasti.


Milanka Opačić (SDP) ocijenila je da su četiri godine HDZ-ova mandata zapravo četiri godine afera, da su HDZ-ovu vladavinu obilježile afere poput Bechtela, Imostroja, Brodosplita, Kamen Ingrada, do aktualnih u cestogradnji i HFP-u.

Vezani članci Slika nije dostupna Nikola se upustio u avanturu života: Kuhaču mijenja olovkom Slika nije dostupna Mate Janković: 'To bi svima trebalo biti jasno, pobjednik je Nikola'

Vladu i HDZ optužila je da za te afere uvijek odgovaraju oni na nižim razinama, nikada oni na vlasti koji su u vrhu odgovornosti, o čemu, kaže, svjedoči i činjenica da je akcija "Maestro" preuranjeno zaustavljena.

"Koga se nastojalo zaštititi zaustavljanjem akcije prije vremena, zašto ništa o tome nisu znali ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, znači li to da premijer ne vjeruje svojim ministrima? Kakva je to vlada u kojoj ravnatelj policije razgovara s premijerom, a zaobilazi ministra unutarnjih poslova", upitala je Opačić.

"Vlast koja se za svoje grijehe vadi na druge nije odgovorna vlast", istaknula je, dodavši da je tri uhićena potpredsjednika HFP-a imenovala Vlada, da su oni, kao i potpredsjednik Vlade i tri ministra iz Upravnog odbora HFP-a, HDZ-ov kadar, te da sve to upućuje na potrebu da HDZ-ova Vlada snosi političku odgovornost.

Dragutin Lesar (HNS) istaknuo je da je Vlada politički odgovorna i zbog kršenja Zakona o HFP-u, jer Upravni odbor koji je imenovala nije Saboru podnio ni jedno izvješće o stanju u tom fondu, niti je Vlada od Odbora tražila takvo izvješće.

Vlada se, kazao je, oglušila i na zahtjev zastupnika da se očituje o stanju u HFP-u nakon akcije "Maestro".

"To je uspješna akcija Državnog odvjetništva, USKOK-a, tajnih službi i policije, ali problem je da je taj žestoki udar na korupciju, kako to naziva premijer Sanader, otkriven na mjestu gdje su stražari (ministri) spavali, a zapovjednik straže je bio na izletu", rekao je Lesar.

U nizu ispravaka krivih navoda, HDZ-ovci su zahtjev HNS-a i SDP-a da se Vladi iskaže nepovjerenje nazivali predizbornim igrokazom, cirkusom i političkom demagogijom, koja, tvrde, samo odmaže odlučnoj borbi protiv korupcije.

Andrija Hebrang (HDZ) neutemeljenim je ocijenio zahtjev za smjenom ministara iz Upravnog odbora HFP-a, "jer nije kriv ministar koji nije znao, nego njegov potčinjeni koji ga nije informirao".

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec naglasio je da članovi Vlade nisu znali za istragu u HFP-u, ali da bez obzira na to nitko nema pravo negirati Vladine zasluge u stvaranju zakonskih, materijalnih i kadrovskih preduvjeta za "Maestro" i druge akcije protiv korupcije.

"Maestro je briljantna akcija Državnog odvjetništva, USKOK-a,
policije i tajnih službi, ali i Vlade koja je osigurala da te
institucije mogu učinkovito djelovati", poručio je.

Oporbu je pozvao da pričeka završetak istrage u HFP-u, jer će se tek tada, ustvrdio je, moći govoriti o odgovornosti, ali i zaslugama za akciju "Maestro".

O zahtjevu 33 zastupnika HNS-a i SDP-a za smjenom Vlade raspravljaju ostali saborski klubovi.