Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijest da su se prvi put u 50 godina mirovine smanjile, zabrinula je umirovljeničke stranke.


Čak 51 posto umirovljenika prima mirovinu od 1.259 kuna na mjesec. Prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću je manja od 40 posto. Matica umirovljenika traži odmrzavanje mirovina te da se teret krize ravnomjerno raspodijeli unutar društva. Također, traže kao i stranka umirovljenika prijelaz sredstava iz drugog mirovinskog stupa u prvi.

Vezani članci Ilustracija Počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe: Pogledajte tko i kako može ostvariti to pravo Slika nije dostupna HSU: Skandalozno je da HDZ-ova koalicija najavljuje rezanje mirovina

'Danas imamo problem oko 120 tisuća umirovljenika koji su u starosti od 40 i 50 godina, ja bih rekao prevareni i nagovoreni da idu u drugi mirovinski stup, a danas oni primaju iz tog stupa nekih 500, 600, 700 kn što nije dovoljno', kaže Branko Cvetković, glavni tajnik Matice umirovljenika.

'HSU već dugo dugo predlaže se ovim ženama koje su u drugom stupu i koje su oštećene za značajne iznose omogući prijenos tih sredstava u prvi stup', ističe Branka Valentić iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju