Nekoliko ravnatelja zagrebačkih škola prijavilo je saborskog zastupnika Ivana Pernara. I to zbog neovlaštenog ulaska u škole te objavljivanja fotografija maloljetnih učenika na javnom Facebook profilu.


Njegove postupke istražuje i DORH, a on je danas otišao i korak dalje - pa se s učenicima zaputio u - Sabor.

Vezani članci Ante Ševo sa svojim učenicima Samoborski osmaši od svog su se mladog razrednika oprostili - velikim plakatom, a on im poručuje: "Siguran sam da ću to pamtiti vječno" Slika nije dostupna Iz Sabora pojasnili zašto Pernarovi gosti nisu mogli ući u Sabor

Pedesetak učenika i studenata došlo je na debatu u Sabor na Pernarov poziv.

Budući da posjet nije bio najavljen, učenici nisu pušteni u Sabor. Pa se debatiralo ispred vrata.

U nedjelju ispred Sabora, posljednjih dana po školama. Pernara je čak nekoliko ravnatelja prijavilo zbog neovlaštenog ulaska u škole i nedopuštenog fotografiranja s maloljetnom djecom.

''Agresivno komuniciranje kojega smo danas svjesni u javnom životu naše države bi zaista trebalo prevladati jer ono uvijek donosi loše rezultate. Na saborskim zastupnicima je prije svega da primjereno i pristojno komuniciraju jer obraćaju se javnosti i našim učenicima koji od njih uče i sutra na taj način kreiraju svoje stavove i našu budućnost'', poruka je Marije Rašan Križanac, ravnateljice Hotelijersko-turističke škole.

''Pri tome je ignorirao zaustavljanje na porti. Bio je neprimjeren kolegici koja je sjajno reagirala i pristojno ga pokušala zaustaviti pri ulasku u razred'', rekla je Marija Rašan Križanac, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole.

O svemu je pismom obaviješten i predsjednik Sabora. Nadležnim institucijama sve je prijavila i pravobraniteljica za djecu.

U državnom odvjetništvu su nam potvrdili da će sve prijave dobro razmotriti. Žele utvrditi ima li osnove za pokretanje prekršajnog ili kaznenog postupka protiv Ivana Pernara.

A slučajem će se pozabaviti i Ministarstvo obrazovanja.

Pernar kao zastupnik ima saborski imunitet, no on, podsjeća SDP-ov Peđa Grbin nije neograničen.

''Ukoliko nadležni utvrde da ovdje ima elemenata nekih djela - njega imunitet ne može zaštititi'', objašnjava Peđa Grbin, saborski zastupnik (SDP).

''Mora voditi brigu o javnom interesu iznad vlastitog, privatnog interesa''

Odvjetnik Volarević smatra da bi se moglo ispitati ima li u Pernarovim postupcima i elemenata kaznenog djela.

''Moguće je narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora, neovlašteno snimanje ili povreda privatnosti djeteta. Mislim da je izvjesno da je barem počinio neki od prekršaja po zakonu o prekršajima javnog reda i mira'', kaže odvjetnik Antonio Volarević.

A materijala, kaže, moglo bi biti i za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

''Saborski zastupnik gospodin Ivan Pernar mora voditi brigu o javnom interesu iznad vlastitog, privatnog interesa koji je u konkretnom slučaju očito usmjeren na osobnu promociju'', kaže Volarević.

Cijelo vrijeme, unatoč i upozorenjima pravobraniteljice - Pernar je nastavio s objavama na Facebooku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr