Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Održana svečana sjednica Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana državnosti hrvatska je Vlada danas održala svečanu sjednicu na kojoj su, uz premijera Ivu Sanadera i ostale članove Vlade, sudjelovali i predsjednici Republike i Hrvatskoga sabora Stjepan Mesić i Vladimir Šeks.

Državni čelnici na svečanoj su se sjednici u Banskim dvorima prisjetili 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju su Sanader, Mesić i Šeks ocijenili ključnom u povijesti hrvatske državnosti i prekretnicom na putu prema suverenosti, samostalnosti, međunarodnoj afirmaciji i teritorijalnoj cjelovitosti Hrvatske.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva priopćenje vlade Vlada objavila nove cijene goriva Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca"

Sanader je istaknuo da se Hrvatska, od prvih dana nezavisnosti, otpora agresoru, međunarodnog priznanja i pobjede u nametnutom ratu te ostvarenjem drugih najvažnijih ciljeva, dokazala i potvrdila kao stabilna i uspješna zemlja.

"Danas Dan državnosti obilježavamo kao potpuno stabilna demokratska europska država", istaknuo je premijer, dodajući da je u posljednjih nekoliko godina Hrvatska ubrzano pokrenuta i da je bolja i naprednija, da se gospodarstvo uspješno razvija, a nezaposlenost je najmanja u posljednjih deset godina.

Maksimalno je ubrzan hod k Europskoj uniji i NATO-u, jer, kako je istaknuo, samo punim članstvom u tim integracijama, kao čvrsti i nedjeljivi dio sigurnoga i slobodnog demokratskog svijeta, Hrvatska može računati na mir potreban za još snažniji razvoj gospodarstva.

Sanader je rekao da Hrvatska ove godine Dan državnosti obilježava u uvjetima potpuno stabilnog i respektabilnoga međunarodnog položaja, da prvi put u više od desetljeća i pol nema ni krupnih otvorenih pitanja ni bilo kakvih strateških nesporazuma s međunarodnom zajednicom.

"Obilježavamo, dakle, Dan državnosti u uvjetima kada je Hrvatska riješila glavna strateška pitanja svoje budućnosti. Naša je budućnost danas sigurna", izjavio je, ističući da pred Hrvatskom još ima ozbiljnih izazova, poput borbe protiv korupcije i mita, nezaposlenosti, te napora za bolji standard svih građana.

Predsjednik Mesić naglasio je da je Hrvatska danas kompatibilna s članicama EU, da svojim građanima želi jamčiti sigurniji i kvalitetniji život, europski život. 

Rekao je da Hrvatska, nakon što je pobijedila u ratu, unaprijedila institucije i omogućila ubrzani razvoj demokracije, treba biti država u kojoj se zakoni na sve primjenjuju jednako, društvo odgovornih ljudi u kojemu će biti ugodno živjeti.

Najbolji pokazatelj kako se živi i kako se treba živjeti u Hrvatskoj, naglasio je Mesić, bit će jesenski parlamentarni izbori na kojima će građani, "kao kolektivni intelektualac, dati svoju ocjenu o onome što smo učinili i što želimo učiniti".

"Građani će znati prepoznati najbolje stvari i uvjeren sam da neće pogriješiti", poručio je Mesić.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks istaknuo je da bi povijesne odluke Sabora od 25. lipnja 1991. ostale "bezvrijedno slovo na papiru" da nije bilo herojske borbe u Domovinskom ratu i sjajno izvedenih oslobodilačkih akcija zbog kojih, istaknuo je, treba biti trajno zahvalan prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i svima koji su dali život za obranu domovine.

Pred Hrvatskom su danas, rekao je, reforme koje će omogućiti učinkovitu borbu protiv korupcije i mita, a borba protiv "te opake društvene bolesti", istaknuo je Šeks, ima punu potporu Hrvatskoga sabora.

"Rješavanje tog problema od vitalnog je interesa za sve građane i ne treba imati politički predznak i nikome služiti u političke svrhe", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene