Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sjednice GSV-a

Aladrović o stravičnom ubojstvu u Rijeci: ''To je čisti femicid. Vidi se da se radi o psihičkoj nestabilnosti''

U ponedjeljak je održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj će biti riječi o povratu sindikalne mirovine. Nakon sjednice izjavu za medije dali su ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i ministar socijalne skrbi Josip Aladrović.

Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne odustaju "Minimalna plaća mora iznositi bar 50 posto prosječne" Slika nije dostupna GSV o poreznoj reformi SINDIKATI TRAŽE POREZNE MEĐUSTOPE OD 10 I 12 POSTO "Onima s nižim plaćama treba ostati više u džepu"

Na sjednici su socijalni partneri raspravljali o povratu sindikalne imovine, internacionalizaciji hrvatskog obrazovanja s naglaskom na visoko obrazovanje te procesu programiranja ERDF-a i ESF+ za razdoblje 2021. – 2027. godine.

Na dnevnom redu bili su predloženi i program rada GSV-a za ovu godinu, izvješće o radu GSV-a i županijskih GSV-ova za prošlu godinu.

Ćorić: Ovakav skok nije nitko očekivao

Nakon sjednice izjavu za medije dao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Komentirao je porast cijena plina. ''Ovakav skok nitko nije očekivao'', rekao je i dodao da ne može ''ocijeniti metodologiju koju je netko donio prije šest godina''.

Kaže da zasad ne može reći koliko će točno cijene porasti. ''Vidio sam u medijima da je to 30 posto. Morat ćemo iznaći sredstva za to, na teret državnog proračuna'', rekao je i dodao da se zasad neće mijenjati metodologija o utvrđivanja iznosa tarifnih stavki kod nabave plina.

Osvrnuo se i na skok cijena barela nafte. ''Vlada će reagirati danas'', otkrio je.

Komentirao je i aferu s dizajnom kovanice eura. ''Doživio sam ju kao blamažu. Doista nije za vjerovati da bi netko tko je preuzeo fotografiju sudjelovao u takvom natječaju. Očekujete da će se na taj natječaj prijaviti netko tko doista želi sudjelovati, a ne netko tko na takav način fotografiju uredi. To je kao da na festival donesete tuđu pjesmu i natječete se u originalnosti'', kaže i dodaje Vlada s time nema ništa, već Hrvatska narodna banka (HNB).

Aladrović: Ubojstvo u Rijeci je čisti femicid

Nakon Ćorića, izjavu za medije dao je i ministar socijalne skrbi Josip Aladrović koji se također osvrnuo na cijene plina. Kaže da će Vlada morati intervenirati kako povećanje ne rezultiralo time da ga na vlastitoj koži najviše osjete najranjiviji i socijalno-ugrožene obitelji.

''Do 1.4. je period do kada se neće korigirati cijene, no svjesni smo da u sljedećih nekoliko tjedana moramo fomirati mjere kako bi građani znali što očekivati'', rekao je. Na pitanje znači li to rebalans proračuna, Aladrović odgovara da se ''mora napraviti preraspodjelu unutar naših pozicija, ako ništa zbog namirivanja troškova''. ''Što se tiče rebalansa, prerano je o tome razgovarati'', dodao je. 

Komentirao je i Zakon o radu. ''Ne mogu se složiti da je priča zamrla, ali imamo dovoljno vremena provesti sve promjene koje smo planirali provesti. Mislim da ćemo imati bolji Zakon o radu'', kaže.

Osvrnuo se i na stravično ubojstvo u Rijeci. ''Nije vezano za nasilje u obitelji, vezano je za čisti femicid. Nemam dovoljno saznanja od policije kako je došlo do toga, ali ono što možemo vidjeti iz medija je da je u pitanju psihička nestabilnost počinitelja, ali pustimo da policija obavi posao'', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene