Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi poslovni model

Prelazak u ruke srpskog "kralja šećera": Sberbank napušta Hrvatsku, evo što to znači za klijente

Ruski Sberbank napušta hrvatsko tržište, kao i tržišta u hrvatskom susjedstvu, priopćili su u srijedu navečer iz te banke.

Iz Sberbanka navode da su potpisali ugovor o prodaji svojih banaka podružnica grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, poznatog i kao ''kralja šećera''.

''Dana 3. studenog 2021. godine, Sberbank Europe AG potpisao je ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka -podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.)'', navode u priopćenju.

''Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine), naveli su iz banke.

Kako stoji u priopćenju, odluku ''o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi'' Sberbank je donio da bi se ''usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele''.

''Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom. Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG'', pojašnjavaju.

Pročitajte i ovo PR RAICONNECTION USLUGA Veza koja je nedostajala – inovativno rješenje koje štedi vrijeme poduzetnicima i obrtnicima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna veliki posao Slovenski Petrol kupio Čermakov Crodux: "Hrvatska je postala naš drugi dom"

''Kupci su u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge iste visoke razine kvalitete'', ističu u Sberbanku.

''Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini'', zaključili su iz banke.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene