Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaju

Odgovor premijeru: 'Mi svaku noć to prespavamo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vilim Ribić nije trebao prespavati za odgovor premijeru. Četiri sindikata i dalje ostaju pri svome i ne žele pristati na ukidanje prava. Ribić ne želi ni arbitražu, a Vladi poručuje da razmisli o svojim postupcima.

Premijerova poruka sindikatima da prespavaju brzo je dobila Ribićev odgovor.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

'Mi svaku noć to prespavamo i sto puta promišljamo', poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata premijeru. 'Predlažem da nas on primi, da vidi sve argumente i da na kraju on apelira na razum onih koji tjeraju kapric, a to su Mrsić i Linić'.

>> Milanović poručio sindikatima: Prespavajte i prihvatite prijedlog!

'Nema dogovora ispod stola, nema trgovine i vjerojatno se gospodin Ribić u tome ne snalazi', komentirao je ministar rada Mirando Mrsić. 'Tjera mak na konac. Može, legitimno je. Svatko je kovač svoje sreće'.

Vlada je tako ponudila jasne uvjete. Na ukidanje božićnice, regresa, jubilarne nagrade, uz smanjenje dnevnica i strože uvjete oko naknade za prijevoz, pristala su četiri sindikata. Većini u prosvjeti od srpnja ostaje povećanje plaća od 2,4 posto po sporazumu s bivšom Vladom, ali ostaju bez uredbe koja je regulirala koeficijente. Vlada je shvatila da se isplaćivala protuzakonito.

'Dogodit će se da od 1. kolovoza, kada dođe plaća za srpanj, u odgoju i obrazovanju, ali ne i znanosti laće će pasti od 120 do 600 kuna neto', kazao je Mrsić.

Ribić u tome ne vidi problem. Na arbitražu koja treba razjasniti situaciju ne pristaju. A ona bi mogla imati nekoliko scenarija. U krajnjem slučaju otkazivanje ugovora i 10-postotno smanjenje plaća za sve. 

'Opteretit će sudove s tisućama tužbi i izgubit će te sporove. Pogodovat će time samo odvjetnicima i onim našim članovima koji tuže, jer će oni imati jednu malo dulju štednju s vrlo visokim zateznim kamatnim stopama od 14 posto', spremno je odgovorio Ribić.

Jednom se to već dogodilo. No, ovaj put gospodarska situacija očito piše nova pravila ponašanja za sve.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene