Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ta se prava mogu vratiti'

Milanović poručio sindikatima: Prespavajte i prihvatite prijedlog!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se izjalovio pokušaj dogovora Vlade i dijela sindikata, premijer smatra da ipak nije sve propalo.

Milanović je Vilimu Ribiću indirektno poručio da prespava i prihvati prijedlog Vlade. 'Za dvije, tri godine ta se prava mogu vratiti', kazao je Milanović.

Pročitajte i ovo Vilim Ribič TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR Vlada i sindikati u novoj rundi pregovora: Bez bolje ponude Banskih dvora moguć štrajk Slika nije dostupna 'Pritisci i ucjene' Odbijaju i arbitražu: 'Mrsić želi odmazdu, ali to neće proći!'

>> Avberšek poručila Ribiću: 'Nek' ide ća!'

>> Dramatične poruke: 'I da se ništa nije radilo, sada je moglo biti bolje'

Puko smanjivanje plaća za 10 posto premijeru je neprihvatljivo. Poručio je kako Vlada sređuje bilancu, ali da se ide na investicije jer bez njih nema rasta.

'Ja sam prvi protiv smanjivanja plaća, ne bi ih dirali kao neke države koje se sada nalaze u poteškoćama. Ali situacija je takva kakva je. Mi smo zadnji koji bi politički stezali ta prava, ali moramo. I vratit ćemo kada budemo u prilici', dodao je premijer.

Uputio je i indirektnu kritiku bivšoj Vladi. 'Protekle dvije godine Hrvatska je životarila i čekala da se nešto dogodi. Nema toga', kazao je Milanović.

Ipak, ekonomsko stanje u zemlji ocijenio je izazovnim, a ne dramatičnim.

'Tijekom izbora nismo ništa veliko obećavali, nismo davali nikakva nerealna obećanja, već smo tvrdili da će biti teško. Mandat formalno traje četiri godine, ne možemo stvari riješavati preko noći, to je uostalom i pitanje kulture društva', kazao je Milanović, dodavši kako niti u poslu ni u bilo čemu nema uspjeha ni rezultata preko noći.

'Ne za dva, tri mjeseca, ali kroz nekoliko godina, bi se to trebalo jasno vidjeti, a kroz godinu, dvije trebao bi se vidjeti i jasan stav. Vjerujem da ga mi imamo', poručio je premijer Milanović.

Na pitanje znači li manja plaća i manja potrošnja, premijer je kazao da kada bi to bilo samo tako, onda oni koji to tvrde bi bili u pravu. 'Mi s jedne strane sređujemo bilancu, fiskalno stanje, a s druge strane idemo u investicije. Ovo drugo treba poticati, državne, javne investicije, ali naravno i privatne investicije, jer bez ovoga drugoga nema ničega. Kada bi se radilo samo o rezanju, ja sam prvi neprijatelj toga jer to samo po sebi nije rješenje', rekao je Milanović dodavši kako je 'racionalizacija troškova, uz investicije, rješenje za izlaz iz krize u svakoj državi, samo to nije lako primijeniti'.

Po njegovim riječima rezanje samo po sebi ne vodi nikamo, ali, kako je rekao 'ovo nije rez, ovo je naprosto jedno balansiranje i usklađivanje'. 'Plaće ne bismo dirali samo zato da se ne bismo našli u situaciji u kojoj se neke europske države već nalaze. Hrvatski bankarski sektor je relativno stabilan, doduše pasivan i inertan, ali barem stabilan. Mi nemamo tako lošu poziciju, moramo samo shvatiti svoju realnu snagu u ovom trenutku koja je objektivno slabija nego prije 4-5 godina', kazao je Milanović istaknuvši kako se Hrvatska treba konsolidirati i neke stvari promijeniti i onda za godinu, dvije, tri dana ne obećavam čuda, kako je rekao 'vratiti se na ovo što smo imali do sada ili nešto više'.

Ustvrdio je kako su Hrvatska kao društvo i njeni građani pokazali jednu visoku razinu smirenosti i razumnosti. Govoreći o stanju u državnoj blagajni Milanović je istaknuo kako je ono stabilno, ali to nije dovoljno. 'I Italija i neke druge zemlje, imaju vrlo stabilno stanje u državnoj blagajni, i imaju suficit, višak novaca, ali nemaju rast. Ono što Hrvatskoj treba jest rast.

Tijekom ljeta ovdje će se raditi, stvarati, trošiti, i to je dobro, ali nije dovoljno jer niti jedna državna blagajna nije sama sebi svrhom', zaključio je Zoran Milanović. Dodao je da ukoliko Hrvatska ne uvjeri samu sebe i međunarodno tržište da je u stanju rasti, onda će povjerenje biti slabo, a povjerenje, kako je rekao, 'stječemo time što pokazujemo da smo aktivni, agilni i da se mijenjamo u pravom smjeru, da se ne mirimo sa sudbinom'.

'U protekle dvije godine Hrvatska je životarila i mirila se sa sudbinom i čekala da dođe neko rješenje. Nema toga, morate sami poduzimati stvari, Hrvatska je, mada je komplicirano stanje, u manje lošem stanju od zemalja koje su puno bolje stajale od nas. Dakle, mogli smo puno bolje od ovoga, ali mogli smo i puno lošije', poručio je Milanović.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene