Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo prima zahtjeve

Novi val sredstava iz EU fondova: Općine, gradove i županije čeka 150 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU će od ponedjeljka, 14. rujna zaprimati zahtjeve za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini za 2015. godinu, priopćilo je u nedjelju to ministarstvo.

"Vrijednost Fonda je 150 milijuna kuna, a njegovom uspostavom pružamo direktnu pomoć općinama, gradovima i županijama u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata", ističe u priopćenju potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Pročitajte i ovo Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska izumire U nekim selima po dvoje ili troje ljudi: Pogledajte koliko stanovništva ima vaš grad ili općina Slika nije dostupna Objavljeni podaci Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje?

Sredstva Fonda su bespovratna i namjenska, a usmjeravaju se za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programska razdoblja 2007.-2013. i 2014.-2020. Za korištenje bespovratnih sredstava mogu se kandidirati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Grčić: Rješenje Vlade za 'švicarce' za građane bolje je od crnogorskog

Fond će se financirati iz 1,5 posto prihoda od poreza na dohodak, a neiskorištena sredstva prenose se u iduću godinu. Javni poziv za 2015. godinu je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2015. i to po načelu prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog zahtjeva za dodjelu sredstava.

Minimalna vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu putem Fonda ne smije biti manja od 75 tisuća kuna, a maksimalna može iznositi 7,5 milijuna kuna. Udio sredstava za sufinanciranje vezuje se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja.

"Za najslabije razvijene općine i gradove osigurali smo do 90 posto sredstava, a oni razvijeni mogu dobiti do polovice vlastitog učešća dok županije i Grad Zagreb, ovisno o razvijenosti, mogu računati na sredstva u visini od 40 do 80 posto", rekao je Grčić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene