Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s krizom

Olakšanje za kućanstva: Ograničavaju se cijene namirnica, poznato i kojih

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u srijedu je potvrdila da će Vlada paketom mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Mjere će biti predstavljene sutra na Vladinoj sjednici, a, uz ostalo, najvjerojatnije će se ograničiti cijene nekih osnovnih namirnica.

"Razgovaramo o mogućnostima da se određenim kategorijama nužnih namirnica ograniči cijena kako bi se zaštitilo građane", izjavila je Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Pročitajte i ovo Screenshot Geodetski fakultet Obuljen Koržinek odgovorila na optužbe EU tužiteljice: "Nikakve dimne zavjese mi ne dižemo" Ministarstvo kulture Prvo dogovori pa poslovi? Sporni mailovi oko Ministarstva kulture za premijera ništa novo, oporba optužuje za profiterstvo: "Nema razlike između potresnog i ratnog"

HRT je neslužbeno objavio da će biti ograničene cijene mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa. Očekuje se zamrzavanje cijena i drugih artikala, a paket mjera iznosit će više od šest milijardi kuna.

Obuljen Koržinek kaže da će se, uz linearne mjere za sva kućanstva, posebno pomoći najugroženijim građanima.

Vodit će se računa i o gospodarstvu, o cijenama struje i plina, a ministrica ističe kako je dobro da imamo svoje izvore plina i LNG za ukapljeni plin, kao jamstvo da nećemo imati problem s nabavom.

Novost dolazi i za neprofitne potrošače energenata, poput bolnica, škola, vrtića, te kulturnih i vjerskih institucija. Kada je u pitanju cijena struje, ona više neće biti u kategoriji gospodarstva.

"Napravit će se nova kategorizacija - javne ustanove imat će poseban režim cijena", rekla je Obuljen Koržinek.

Odbila je licitirati koliko će iznositi paket pomoći, te dodala kako će velik teret ići na HEP koji je javna tvrtka.

Ministrica Obuljen Koržinek Istaknula je kako se u ovakvim kriznim situacijama vidi što znači imati snažne i efikasne institucije države jer su ovakve intervencije daleko od principa slobodnog tržišta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene