Interes za energetsku obnovu iz godine u godinu sve je veći. Zašto? Razlog je svugdje isti.


U godinu dana tri puta više stanara koji žive u zgradama odlučilo ih je energetski obnoviti. Pa tako primjerice ove godine 6.700 obitelji mjesečne režije imaju manje i do 70 posto.

Vezani članci Europska komisija, ilustracija Hrvatska zaradila službenu opomenu Europske komisije: "Odlučili smo danas pokrenuti postupak..." PR Pripremite se za poskupljenja struje – saznajte kako možete imati upola manji račun za struju

Evo kako to izgleda na primjeru jedne zgrade u Zagrebu.

Iz energetskog razreda F prešla je u razred B i uštedila na grijanju za 79 %. Suvlasnici zgrade dignuli su kredit na 10 godina. Povećali pričuvu za 4 kune i 80 lipa po kvadratu i mjesečno uštedili energije 5 kuna i 80 lipa. Mjesečni troškovi smanjeni su za kunu po kvadratu čime otplaćuju kredit.  Cijela investicija stoji 602 tisuće kuna. A Fond sufinancira 40 posto.

Interes za energetsku obnovu iz godine u godinu sve je veći. Zašto? Razlog je svugdje isti. Zato što se u Hrvatskoj u svim zgradama troši više od 40 posto od ukupne potrošnje energije. Uz ljepši izgled mnogi su dobili bolje uvjete života, manju potrošnju energije i manje troškove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook