Ministar Davor Filipović
Ministar Davor Filipović Foto: Patrik Macek/Pixsell

Vlada je na sjednici usvojila preporuke za energetske uštede. Nakon sjednice Vlade ministar Davor Filipović dao je izjavu za medije i odgovarao na pitanja novinara.


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je smjernice za uštedu energije na sjednici Vlade.

Vezani članci Sjednica Vlade Vlada zamrznula cijene: Dizel znatno pojeftinio, ovo su nove cijene goriva Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Ministar Filipović ekskluzivno u Dnevniku Nove TV otkriva što će biti s hrvatskim članovima Uprave Ine: "Srijeda je dan kad će biti donesene odluke"

"Sugerira se da temperatura hlađenja ne treba niža od 25 stupnjeva. Sugerira se više korištenje LED žarulja, racionalno ponašanje i korištenje rasvjete", kazao je.

"Građani mogu koristiti kućanske uređaje u vrijeme niže tarife. Isključite uređaje kad vam ne trebaju..." rekao je predstavljajući kratkoročne mjere uštede. Dugoročno savjetuje energetsku obnovu zgrada i kuća.

Nakon sjednice Vlade Filipović je rekao da je EU pokazao snagu i zajedništvo "zato što Rusija koristi plin kao oružje kako bi se razdvojio EU". 

Različite temperature u prostorijama u domovima

Na pitanje novinara o različitim temperaturama u različitim prostorijama kaže kako se radi o poruci građanima da štede energiju i racionalno je koriste.

Novim smjernicama preporučena je temperatura za hodnik 14 – 18 °C, u spavaćoj sobi 18 °C, kuhinji 18 – 21 °C, radnoj sobi 18 – 21 °C, dnevnom boravku 20 – 23 °C, kupaonici 23 – 25 °C, a preko dana, kad nikoga nema kod kuće, preporučena je temperatura 16 °C.

"Poznato je kako iz medicinskih razloga nije dobro imati veliku razliku između unutarnjih prostora u kojima se boravi i vanjske temperature, preporuka je da je razlika sedam stupnjeva", kazao je i pozvao na uštedu energije.

Javni prijevoz i bicikl

"Treba se više oslanjati na javni prijevoz i više koristiti bicikl kad je to moguće. I to je dio smjernica", dodao je i istaknuo kako se nada da će to doprinijeti uštedi.

Na Milanovićev komentar o prodaji klime koja je na 25 stupnjeva - Romima, navodi kako su smjernice napravili stručnjaci.

"Oni znaju što treba i kako da bi se postigle uštede. Poanta je da se malim promjenama u ponašanju postižu uštede", rekao je.

Komentirao je i zalihe plina. Hrvatska je bila, naime, na 49 posto.

"Danas smo na 51 posto što se tiče zapunjenosti skladišta. Vlada je nedavno dala HEP-u zadatak da se skladište zapuni i ono bi do 1. listopada trebalo biti zapunjeno do 90 posto", dodao je.

Na pitanje o smjernicama za industriju i što će napraviti proizvodnja koja ovisi o plinu kaže kako smjernice idu prema obnovljivim izvorima.

"Što se tiče detaljnih smjernica, bit će detaljno objavljene na stranicama Ministarstva", kazao je Filipović. 

O gubitcima u sustavu navodi kako to nije nešto što se kratkoročno može napraviti, no predviđena su znatna sredstva kojima bi se i taj problem trebao riješiti.

Vlada usvojila smjernice

Prema smjernicama za uštedu energije u Hrvatskoj za razdoblje od početka kolovoza do kraja ožujka iduće godine, kojima se uz ostalo predlaže grijanje prostorija na najviše 21 stupanj, hlađenje na 25 stupnjeva, veća uporaba LED rasvjete i javnog prijevoza te jeftinije tarife struje.

Smjernice za uštedu energije temelje se na paketu dokumenata Europske komisije od 20. srpnja 2022. o uštedama plina.

"Štedi plin za sigurnu zimu"

Europska komisija 20. srpnja 2022. predstavila je plan "Štedi plin za sigurnu zimu", koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023. godine.

Vezano za smjernice za učinkovitu potrošnju energije za rasvjetu sugerira se veće korištenje LED žarulja i racionalno korištenje rasvjete, dok se građanima preporučuje i da kućanske uređaje koriste u razdobljima niže tarife te da uređaje isključe iz napajanja.

Preporuke, odnosno smjernice, napravila je Uprava za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Energetski institut Hrvoje Požar. Odnose se na promjene u ponašanju u kratkom roku jer se 40 posto ukupne energije kod nas troši u zgradama.

Plan REPowerEU

Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Rusija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, Europska komisija predstavila je plan REPowerEU, koji također naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju opskrbe energijom.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju