Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izuzetno vrijedan alat'

Objavljena INTERAKTIVNA KARTA pokrova zemljišta u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Zmajlović istaknuo je da je CORINE baza podataka od iznimne važnosti za zaštitu okoliša, jer omogućuju uvid u promjene na tlu, njegove prenamjene, oštećenja i onečišćenja, kao i na rijekama i moru. No, dodao je, ona sadrži i podatke neophodne u radu resora poljoprivrede, graditeljstva, prometa i infrastrukture.

"Iznimno mi je drago što je Agencija za zaštitu okoliša među prvima u Europi izradila CORINE bazu podataka o pokrovu zemljišta. CORINE baza podataka omogućuje nam ne samo uvid u postojeće stanje pokrova zemljišta u Hrvatskoj, nego i praćenje svih promjena koje su se dogodile u posljednjih 30 godina. Ova baza je izuzetno vrijedan alat koji će služiti građanima, poslovnom sektoru i tijelima državne uprave", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju CORINE baze (Coordination of Information on the Environment), jedinstvene baze podataka o pokrovu zemljišta u Republici Hrvatskoj, te posebnog internetskog preglednika koji omogućava njeno pretraživanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba za zagrebačku županiju Zmajlović oštro odgovorio Kožiću: ''Županijom se 20 godina upravlja iz hotela. On više ne zna u kojoj je kolaciji'' Mihail Zmajlović borba za zagrebačku županiju Zmajlović: "Kožićeva kampanja financirana je javnim novcem, prijavljen je DORH-u"

Drama oko smeća u Varaždinu: Habuš iznenađen Zmajlovićem rješenjem

CORINE baza podataka osigurava cjeloviti sustav monitoringa pokrova zemljišta. U njoj se nalaze podaci o 2,3 milijuna kilometara četvornih površine pokrivene satelitskim snimkama visoke rezolucije, a možete je pronaći OVDJE. Agencija za zaštitu okoliša je nacionalni referenti centar za CORINE bazu.

Temelj za izradu brojne dokumentacije

"U bazi se nalaze i podaci o širenju ili smanjenju gradova, ruralnih područja, poljoprivrednih zemljišta, šumskih površina, industriji, infrastrukturi. Podaci iz baze služit će kao temelj za izradu razvojnih planova, projekata, izradu sve ostale dokumentacije i izdavanja dozvola. Bit će koristan izvor podataka svima koji planiraju neki zahvat u prostoru", naglasio je ministar Mihael Zmajlović.

U bazi se nalaze podaci od 1980. godine do 2012. Godine. Osim uvida u postojeće stanje pokrova zemljišta, to omogućuje i pregled svih promjena koje su se dogodile tijekom posljednjih 30-ak godina. Na primjer, najveće promjene u izgledu zemljišta od 1980. godine do danas vide se na slučajevima apartmanizacije na moru, izgrađenosti podsljemenske zone u Zagrebu te gradnje autoceste Zagreb-Split.

CORINE baza podataka o pokrovu zemljišta izrađena je prema standardima Europske unije zahvaljujući čemu je omogućena razmjena i usporedba podataka sa europskim zemljama. Baza podataka je javno dostupna, svim institucijama i građanima, i besplatna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene