Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći uzrok smrti

Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Globalna epidemija, kako se još naziva šećerna bolest, sve je češća dijagnoza svih dobnih skupina u našem društvu. Debljina, loše prehrambene navike i slabo kretanje povećavaju opasnost od dijabetesa, a prevencija i rano otkrivanje je ključno za normalan život. Drugi put zato je obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti.

Gotovo 10 posto ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a najmanje ih još 200 tisuća ne zna, kazao je predsjednik Društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog društva Dario Rahelić.

Pročitajte i ovo Kraj pademije koronavirusa - 1 Izazovna vremena Što će raditi epidemiolozi nakon proglašenja kraja epidemije? "Vraćamo se na stari ritam, našim starim zaraznim bolestima"

"Ako ste stariji od 40 godina, imate povišen krvni tlak i tjelesne masnoće, morate otići kod liječnika“, rekla je predsjednica HSDU Zrinka Mach.

Pročitajte i ovo Novinska konferencija o Samitu supružnika europskih čelnika na temu prevencije debljine u djece - 3 Velik probem djece Samit supružnika europskih čelnika: Debljina nije samo višak kalorija, a pretilost nije estetski problem

"Sa dijabetesom se može sve, mogu tako reći. Je, moraš si mjeriti, paziti i sve, ali nije takav problem s njime živjeti“, rekla je Sandra koja boluje od šećerne bolesti.

U Hrvatskoj je šećerna bolest treći uzrok smrti.

Cijelu priču reporterke Dnevnika Nove TV Ene Dumenčić pogledajte u videoprilogu.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene