Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksperimentalni program

Roditelji ogorčeni, pokrenuli peticiju protiv cjelodnevne nastave: "Nitko nas nije ništa pitao". Oglasila se škola i Karlovačka županija

Aktualno Galerija Tihomir Mlinac, roditelj Tihomir Mlinac, roditelj Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Staničak, roditelj Tomislav Staničak, roditelj Foto: DNEVNIK.hr Marica Jurčić, ravnateljica OŠ Draganić Marica Jurčić, ravnateljica OŠ Draganić Foto: DNEVNIK.hr Vesna Hajsan Dolinar, Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, Zamjenica županice Foto: DNEVNIK.hr +3 Roditelji protiv cjelodnevne nastave - 1 Galerija 1/8 >>
Na popisu od 68 škola koje su se javile za cjelodnevnu nastavu je i ona iz Draganića. Roditelji su ogorčeni jer ih se ništa nije pitalo, pa su najavili bitku protiv cjelodnevne nastave jer je ravnateljica sama prijavila školu.

Roditelji su peticiju protiv cjelodnevne nastave u Osnovnoj školi u Draganiću poslali školi, županiji, pravobraniteljici, Ministarstvu.

"Preko 70 posto roditelja izjavilo kako je protiv eksperimentalnog programa. U prilogu su bili upiti koji se tiču zakonskog prava na davanje suglasnosti i dan danas nismo dobili odgovor od institucija“, rekao je roditelj Tihomir Mlinac.

Najveći problem je kažu, što ih "nitko ništa nije pitao". Pozivaju se na članak 135. zakona o odgoju i obrazovanju koji kaže da roditelji trebaju biti upoznati sa svim sadržajima i dati suglasnost za eksperimentalne i posebne programe.

Pročitajte i ovo Nastava u školi, ilustracija - 2 Cjelodnevna nastava Stižu novi predmeti u škole, a ima i onih koji ih jedva čekaju: "Moći ću znati više, pokazati svoje znanje i bolje se snalaziti"

"Ovo je prevelika, prevažna stvar da se nas kao roditelje isključuje iz procesa. Tu se ne radi o sitnim kurikularnim izmjenama, produžava se boravak djece u školi i ono što nas brine kako će to utjecati na prva četiri razreda“, dodao je roditelj Tomislav Staničak.

Roditeljima je od cjelodnevne nastave puno upitnika nad glavom. Tako je Ivana Bahorić rekla da ne mogu očekivati od učitelja da, nakon što odrade svoj radni dan ostanu, još tri sata da pišu zadaće s djecom, a nadovezao se i Mlinac "smatramo da sva djeca ne mogu učiti kvalitetno u skupini od 20-ak učenika.“

Oglasila se škola i županija

Ravnateljica škole koja broji gotovo 200 učenika kaže da se takva suglasnost u javnom pozivu nije tražila.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Kurikulumi Učenici u hrvatskim školama više neće slušati Prirodu i društvo: Stižu novi predmeti, objavljeni detalji

"Školski odbor je raspravljao o peticiji. Vijeće roditelja zakazano je za sljedeći tjedan“, kazala je ravnateljica Marica Jurčić, a na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Anje Perković može li se na taj način zaustaviti cjelodnevna nastava, odgovorila je: "Sve je moguće.“

Vlasnik škole je Karlovačka županija u kojoj se prijavilo pet škola. Na kritike roditelja odgovaraju: "Može li roditelj ili prolaznik na ulici krojiti plan odgoja i obrazovanja?".

"Vladaju informacijom s društvenih mreža i sustavom pojedinaca iz sustava zbog osobnih interesa pojedinaca“, rekla je zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Iz Ministarstva obrazovanja do subote navečer nije stigao odgovor što će biti s peticijom roditelja i hoće li i na koji način utjecati na provođenje cjelodnevne nastave bude li škola u Draganiću i izabrana već sljedeći tjedan. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene