Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u organizaciji prve dame Hrvatske

Kraljica Letizia i Sanja Musić Milanović na samitu o debljini: "Kada dijete pati, svi moramo pomoći"

Aktualno Galerija Samit supružnika - 2 Samit supružnika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Samit supružnika - 1 Samit supružnika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Epidemija pretilosti, ilustracija - 4 Epidemija pretilosti, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Epidemija pretilosti, ilustracija - 3 Epidemija pretilosti, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Epidemija pretilosti, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Hrvatska prva dama Sanja Musić Milanović bila je domaćica samita o prevenciji debljine kod djece. Pozvala je 14 supružnika europskih čelnika, među njima supruga srbijanskog predsjednika, suprug slovenske predsjednice, ali najviše pozornosti izazvala je španjolska kraljica Letizija.

U Osnovnoj školi Velika Pisanica djecu uče kako zdravo jesti. Naime, djeca sade vlastito povrće. "Treba puno strpljanja. Uživamo u tome", kaže Izabela, učenica škole. 

"Djeca danas konzumiraju dosta nezdrave hrane, ali kroz nastavu nastojimo ih podučiti i pokazati im prave smjernice, što je zdravo za njih, u suradnji s roditeljima", poručuje Marija Dent, učiteljica razredne nastave u OŠ Velika Pisanica. I dok pojedinci upozoravaju na problem u svijetu vlada epidemija debljine. U Europi je jedno od troje djece pretilo. U Hrvatskoj je prosjek čak i nešto veći - 35% djece.
U idućih 12 godina sumnja se da će pretilo biti 55 posto europske djece. Što će nas kao društvo i koštati - 800 milijardi dolara. Nije taj problem od jučer, kaže Nina Petričević, doktorica školske i adolescentne medicine NZJZ Dr. Andrija Štampar.

"Genetika i biološki faktori se nisu promijenili, sve je isto kao prije 50 godina, ali okolišni faktori koji nas potiču na debiljinu i hrana kao takva koja je promijenila naš metabolizam, kemija koja utječe na naše hormone, endokrini sustav koji nas potiče na debljanje, tako da nije samo uzrok individualni", ističe. 

U Zagrebu su se zbog toga okupili supružnici 14 europskih čelnika kako bi digli svijest o prevenciji. Uz Sanju Musić Milanović, među njima je bila i kraljica Španjolske Letizia. 

"Kada dijete pati od ove bolesti, cijela okolina, obitelj, škola, zdravstveni sustav, zajednica, moraju pomoći, zaštititi ih i iznaći rješenje. Jer njihovo zdravlje i mentalno stanje su u pitanju", kaže kraljica Španjolske. Zato su i krenuli besplatni obroci u školama, na samitu je podsjetio zagrebački gradonačelnik i podijelio svoje iskustvo iz djetinjstva.

"Dobio bih dnevni džeparac od roditelja da potrošim na kvalitetan obrok, ali sačuvao bih novac i kupio jeftinu hranu punu šećera", kaže Tomislav Tomašević. 

Da bi se zaustavio rast u Hrvatskoj, trebao je pomoći nacionalni akcijski plan. No od njega - još ništa.

"Ja sam uvijek taj koji postavlja neke rokove da bih ubrzao struku, međutim o njima ovisi, stoga ne bih u ovom trenutku želi prejudicirati", poručuje ministar zdravstva Vili Beroš. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svečanost na Pantovčaku Predsjednik i prva dama dočekali španjolski kraljevski par: Damski program ispunit će brojne obveze

"Ako ministar nije znao odgovoriti kada će, teško da ja mogu odgovoriti kada će. Uvjeravaju me da će ovo ljeto", kaže Sanja Musić Milanović, epidemiologinja HZJZ-a.

Ako se ovako nastavi, u sljedećih 10 godina Hrvati će živjeti 3 i pol godine kraće. Jer od debljine može se doći do - nekoliko vrsta karcinoma, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene