Obavijesti Video Pretražite Navigacija
epidemija debljine

Prijeti nam cunami dijabetesa tipa 2, rakova i raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti

Aktualno Galerija Alarm zbog debljine - 4 Alarm zbog debljine - 4 Foto: DNEVNIK.hr Alarm zbog debljine - 3 Alarm zbog debljine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Alarm zbog debljine - 2 Alarm zbog debljine - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Alarm zbog debljine - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatskom vlada epidemija debljine. Svako treće dijete i svaka druga odrasla osoba u našoj zemlji ima prekomjernu tjelesnu težinu. Struka upozorava - debljina je dijagnoza i - skraćuje ljudski život.

Alarm zbog debljine u Hrvatskoj je upaljen, a u opasnosti su svi.

"Dvije trećine naše odrasle populacije je prekomjerno teška ili debela. Oni su još više alarmantni radi toga što se problemi javljaju i u mlađoj dobi što je svako treće dijete u RH prekomjerno teško ili debelo", rekao je predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Davor Štimac reporterki Dnevnika Nove TV Katarini Jusić.

Ne krećemo se dovoljno. Loše se hranimo.

Dolores i Nenad uzeli su štapove u svoje ruke i krenuli prema zdravijem životu. "Bolje se osjećam svakako, bar dva puta tjedno idem sa štapovima, inače kako živim u Opatiji sve obavljam pješice“, rekla je Dolores, a Nenad dodao: "Puno je bolje hodati, nego ležati na kauču.“

Korist je i za psihičko i za fizičko zdravlje.

Pročitajte i ovo Gordana Šoban, umirovljenica Lijeka nema ni za lijek Umjesto u teretanu otišli u ljekarnu: Holivudski recept za mršavljenje razgrabljen, dijabetičari bijesni

"Sa štapovima se opterećenje prenosi s nogu na gornji dio tijela i tako ako se pravilno hoda se koristi 90 posto mišića“, kazala je trenerica nordijskog hodanja Denis Korenić, dok je trener Dalibor Korenić dodao da se troši i 40 posto kalorija što je bitno za debljinu. Kaže da je važno naučiti tehniku i tako automatski sami od sebe gubimo na kilaži.

Ne trgne li se cijela populacija, podaci će biti sve gori, najavio je Štimac: "Za 2030. godinu podaci su da će sve to pogoršati za 10-20 posto. l ti rezultati moraju biti spriječeni.“

Sve kreće od najranije dobi. U školama je uveden besplatan obrok - ali i dalje je previše pekarskih proizvoda. U Osnovnoj školi Omišalj to nije slučaj. Imaju švedski stol dva puta na tjedan.

Tako je Marta za užinu imala kruh, jaje i salamu. Emi se pak sve sviđa: "Zato jer možeš izabrat sve što želiš.“

Pročitajte i ovo Sanja Musić Milanović Za Dnevnik Nove TV Sanja Musić Milanović o problemu s kojim se mnogi bore: "Situacija kod djece je alarmantna"

I tako tek dva mjeseca, ali dovoljno za promjenu navika. "U prvo vrijeme su jeli većinom nezdrave proizvode, birali su ono što vole kao i svi mi, a sada već promišljaju što žele jesti, vide jedni od drugih pa tko možda ne jede marmeladu - uzme jer je uzeo prijatelj“, rekla je ravnateljica Ivana Žuvić.

Nutricionistica Neda Čubela otkrila je kojih se pravila moramo držati: "Vrlo je važno doručkovati, s obzirom da osobe koje su pretile najčešće, praksa je pokazala, ne doručkuju. Isto tako važno je imat tri glavna obroka, dva međuobroka. Pauze između obroka ne bi smjele bit duže od četiri do pet sati."

Debljina je dijagnoza koja se, upozoravaju stručnjaci, prerijetko piše u nalazu. Manje od jedan posto pacijenata je ima. Najlakše se vidi, a upozoravanje na nju može spasiti život.

"Moramo početi kontrolirati pretilost, jer ako to ne budemo kontrolirali, čeka nas cunami dijabetesa tipa 2, rakova i raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti u idućoj generaciji, kao i pad životnog vijeka u Hrvatskoj“, kazao je predsjednik EASO-a Jason Halford sa Sveučilišta Leeds.

I to u zemlji mora, planina, šuma, livada, jezera, maslinova ulja i ribe - gdje su svi preduvjeti za zdrav život nadohvat ruke.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene