Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KB Sveti Duh

Dvoje pacijenata preminulo u čekaonici Hitne: Obitelj jednoga angažirala je odvjetnika

Aktualno Galerija Preminuli u čekaonici hitne - 4 Preminuli u čekaonici hitne - 4 Foto: DNEVNIK.hr Preminuli u čekaonici hitne - 3 Preminuli u čekaonici hitne - 3 Foto: DNEVNIK.hr Preminuli u čekaonici hitne - 2 Preminuli u čekaonici hitne - 2 Foto: DNEVNIK.hr Preminuli u čekaonici hitne - 1 Preminuli u čekaonici hitne - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Galerija 1/7 >>
Novi, šokantan dokaz rasula hrvatskog zdravstvenog sustava! Dvoje bolesnih građana došlo je u zagrebačku bolnicu Sveti Duh po pomoć. Ostavljeni su satima u čekaonici koja služi i kao radni prostor liječnika. Pronađeni su mrtvi - jednog su našli članovi obitelji, drugog sanitet. Još detalja doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Dva slučaja u nekoliko dana s istim scenarijem - Došli su na hitnu i nažalost, preminuli. Jedan je čekao prijevoz kući, drugi kontrolu. Oba u čekaonici objedinjenog hitnog bolničkog prijema na Svetom Duhu, a gotovo nitko nije primijetio. Građani su s pravom šokirani.

"To nije uredu, trebali bi doktori malo više brinuti se, a ne samo hodati okolo", poručila je liječnicima Jasna iz Zagreba.

Iz bolnice pred kamere Nove TV nisu htjeli. Odgovorili su kako je liječenje u oba slučaja provedeno prema pravilima struke, ali i potvrdili da je obitelj jednog preminulog angažirala odvjetnika i zatražila izuzeće medicinske dokumentacije i snimke videonadzora iz bolnice.

Uz to sve, oba slučaja preminulih prvo su uočile vanjske osobe, a ne djelatnici bolnice - za resornog ministra Vilija Beroša to znači samo jedno.

"To je ono što me posebno brine. Upravo stoga ćemo ispitati navedene slučajeve i vidjeti što će inspekcija reći", rekao je Beroš i dodao da će inspekcija reći tko je trebao reagirati.

I Jasna Karačić, predsjednica Udruge za prava pacijenata reagirala je na slučaj.

"Posebno zabrinjavajuće je što je obitelj našla pacijenta koji više nije bio živ što treba istražiti. Pozivamo inspekciju Ministarstva zdravstva da istraži što se točno dogodilo i zašto pacijent nije bio pod nadzorom", poručila je.

Od početka godine na hitnom prijemu na Svetom Duhu preminulo je 26 osoba, bolnica kaže da to nije rijetkost. I nije, hitna stanja mogu završiti tragično, a manjak osoblja i nedostatak radnog prostora druga su tragedija.

"Ravnatleji su ti koji su odgovorni za funkcioniranje njihovih zdravstvenih ustanova. Moraju sagledavat sve, od lista čekanja do hitnog bolničkog prijema, to je njihova odgovornost", rekao je Beroš.

Uz ravnateljicu bolnice, vlasnik je Grad Zagreb, ali se ni oni oko ovog tragičnog raspleta nisu oglasili.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene