Nakon potresa raste broj klizišta u Zagorju, a grad i županija nemaju dovoljno novca za sanaciju. Dnevnik Nove TV nedavno je objavio priču o obitelji Humljak iz Donje Stubice, a sada reporterka Matea Ćorić donosi nastavak priče.

Galerija Mladen Humljak, Donja Stubica Ana Humljak, Donja Stubica Jelena Podvorec, Donja Stubica +5 Matea Ćorić, novinarka Nove TV

Od posljednjeg snimanja zemlja se pomaknula za nekoliko metara, svaki dan kuća je sve bliže provaliji, a obitelj Humljak je u očaju.

Grad im nudi privremeni smještaj, ali se ne žele preseliti. Radionica u kojoj rade je, kažu, njihov kruh, bez nje nemaju od čega živjeti: "Ja svaki mjesec moram državi dati njezine poreze, doprinose. Tko bi mi to platio?“, rekao je Mladen Humljak iz Donje Stubice i dodao da nema primanja kojima bi to pokrio.

Kuća na provaliji - 2 Kuća im klizi u provaliju, a pomoći nema: "Jednostavno čuješ kako pukne, kao da si u Ukrajini"

Jezivi zvukovi pucanja zemlje otežavaju im spavanje: "Čim mrak padne osjećaj je užas. Popijem tabletu za smirenje pa malo zaspim, pa se opet probudim“, izjavila je Anja Humljak.

Pucanje zemlje se čuje i do susjeda preko puta ulice. "Čuje se pucketanje drveća i odroni kako prolazi zemlja. To je katastrofa, za slušati užasno teško“, kazala je Jelena Podvorec koja strahuje da se i kod njezine kuće ne pojavi klizište.

U Zagorju ima 100-tinjak klizišta, samo ih je u Donjoj Stubici 10. Na tjednoj bazi se aktiviraju nova klizišta, a trenutačno se sanira najveće kod Pregrade.

Klizište u Novoj Gradiški - 1 Osam godina žive u sjeni velike prijetnje: "Točno se čuje, osjeti kako pucketa zid"

Klizište je aktivno od 2014. godine. Situacija se pogoršala nakon potresa, gotovo iza svakog zavoja otvara se novo klizište. Ovo prijeti obiteljskim kuća, a puknuća su vidljiva na cesti, ali i u samim dvorištima.

Župan Željko Kolar kaže nemaju novca da sve saniraju, dodaje da je na sastanku s resornim Ministarstvom rečeno da će ove godine biti raspisan natječaj za dodjelu sredstava ljudima čije su kuće stradale u klizištu.

"To je elementarna nepogoda kao suša tuča ili poplava mi bez kontinuirane pomoći države ne možemo odgovoriti na taj problem“, naglasio je Kolar.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju