S tisuću na više od 60 tisuća članova. Toliko će, i to samo zbog zakona, skočiti broj članova Hrvatske poljoprivredne komore. Osim što im je zakon, koji je Vlada poslala u Sabor, nametnuo obvezno članstvo, dobit će i uplatnicu za članarinu, naravno - obveznu. U ministarstvu kažu kako nije riječ o novom nametu.

Galerija Obvezno članstvo i članarina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obvezno članstvo i članarina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Poljoprivrednik, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL)

Po novom zakonu, svi vlasnici OPG-ova moraju postati članovi Hrvatske poljoprivredne komore. Poljoprivrednici će uz obvezno članstvo, dobiti i uplatnicu za godišnju članarinu, i to od 72 kune.

Vezani članci Zoran Milanović i Mario Banožić Milanović odgovorio Banožiću: "Branitelji ne mogu biti taoci lažljivog opstruktora" Lovro Babić (Foto: Dnevnik.hr) U ovome smo od Europe - bolji: Ne samo da nisu otišli, nego i popravljaju "krvnu sliku" poljoprivrede

Iako se stalno govori o rasterećenju gospodarstva, iz ministarstva poljoprivrede tvrde da su poljoprivrednici sami tražili članarinu.

"Sami poljoprivrednici potiču obvezno članstvo, pa ne možemo govoriti o nametu. S druge strane, mi provodimo politiku rasterećenja", govori državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Brane se da za izravna plaćanja više ne trebaju državni biljezi, ali i da je smanjena granica za plaćanje nameta za općekorisne funkcije šuma.

Poljoprivrednik, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Obvezno članstvo i članarina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Bolju zastupljenost i širu sliku o potrebama sela, očekuju i u voćarskoj zajednici.

"Većina se slaže da treba nešto napraviti. Komora je krenula putem kojim to rade u Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj", govore iz Hrvatske voćarske zajednice.

Koje su daleko ispred Hrvatske po onome što nude za članarinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju