Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAKON NA JAVNOJ RASPRAVI

Mostov prijedlog: Zabraniti pušenje na javnim površinama, ograničiti prodaju alkohola...

Zabrana pušenja, ograničenje prodaje alkoholnih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Zabrana pušenja, ograničenje prodaje alkoholnih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zabrana pušenja, ograničenje prodaje alkoholnih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zabrana pušenja, ograničenje prodaje alkoholnih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zabrana pušenja, ograničenje prodaje alkoholnih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zabrana pušenja, ograničenje prodaje alkoholnih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zabrana pušenja, ograničenje prodaje alkoholnih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Most želi zabraniti pušenje na javnim površinama poput ulica i trgova, te ograničiti mjesta na kojima se smiju prodavati alkoholna pića. Predlaže to njihov novi Zakon o zdravstvenoj prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti koji su uputili u javnu raspravu. Njime se nadaju barem malo ublažiti strašne brojke koje našu zemlju svrstavaju među najlošije u Europi kada je o kardiovaskularnim i malignim bolestima riječ.

Zakoni predviđaju još i niz drugih mjera od uvođenja zdrave prehrane u škole, jačanja volontiranja, edukacije.

Pročitajte i ovo Marin Miletić i Marija Selak Raspudić Anketa Dnevnika Nove TV Na čijoj ste strani po pitanju raskola u Mostu? Pogledajte kako ste glasali Božo Petrov Briselske fotelje Petrov nakon odlaska Raspudića: "Iskreno mi je žao. Htio sam da svi budemo na listi"

"Mi želimo ovim prijedlogom ograničiti pušenje i zabraniti pušenje na otvorenim javnim mjestima. Misli se pri tom na naseljena mjesta, trgove i ulice. Ne vidim razloga zašto Hrvatska u 21. stoljeću ne bi počela propitkivati ovakve teme.

Mislim da je došlo vrijeme da mi počnemo ozbiljno razmišljati o zdravstvenoj prevenciji želimo li promijeniti vrlo loše negativne trendove koji nas obilježavaju kao državu već zadnjih 20 godina", rekao je Ivan Bekavac. 

Njihov stav, čini se podržavaju i mnogi građani.

„Obavezno, obavezno zabraniti jer je to štetno za zdravlje“, rekla je Zora, a Ivica je dodao „pa može, zašto ne.“

Zabrana pušenja možda je najzvučnija, ali ne i jedina mjera koju Mostovci predlažu.

Uz zabranu pušenja žele još ograničiti mjesta na kojima se može prodavati alkohol. U školskim kuhinjama žele samo namirnice iz ekološkog uzgoja. Namirnice s previše soli, šećera ili masti na sebi bi morale imati upozorenja.

Žele pojačati program preventivnih pregleda, poticati volontiranje, pojačati edukacije, zabraniti prodaju alkohola na benzinskim crpkama i poslije 22 sata.

„Nažalost tu smo u Europi pri vrhu te nesretne crne statistike. Mi ovdje ne vidimo nikakav trend smanjenja ili nekakvih značajnijih promjena temeljem čega bi mogli kazati kako je preventivna medicina posljednjih 20 godina doista odigrala neku ulogu“, rekao je Bekavac.

„Smatrali smo bez obzira na moguće reakcije da je bitno upozoriti na taj problem, zato smo zakone i dali u e-savjetovanje. Na ovaj način smo željeli potaknuti Vladu da poduzme određene korake jer jasno da ono što mi upućujemo kao oporba da neće biti prihvaćeno, al evo može biti poticaj Vladi da napravi nešto“, rekao je Grmoja.

Iz resornog ministarstva poručuju kako se i oni kontinuirano zalažu za prevenciju štetnih navika.

„Vezano uz konkretne prijedloge, potrebno ih je detaljno analizirati te potom o istima zauzeti stajalište, pri čemu treba voditi računa i o mogućnosti postizanja šire suglasnosti“, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Kolege iz oporbe također za prevenciju, ali ne i za zabrane.

„Statistike su loše međutim teško vi možete zakonskim rješenjima nekome odrediti što će on konzumirati. Ključno je da ljudi raspravljaju o tome“, rekao je Tihomir Lukanić iz Živog zida.

„Naravno da prevencijom, prvenstveno mladim ljudima treba ukazati na štetnost svih oblika ovisnosti, ali ići u toliko restriktivni zakon mislim da je malo prežestoko i da se nekakvim takvim zabranama može postići sasvim drugačiji kontraefekt“, rekao je pak Saša Srića iz SDP-a.

Iz Mosta ponavljaju. Preventivnim mjerama može se smanjiti smtrnost od kroničnih nezaraznih bolesti za 70 posto. A o uštedama za zdravstveni sustav da se i ne govori.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene