Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Banski dvori najnoviji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje graničnog pitanja sa Slovenijom smatraju velikim uspjehom hrvatske diplomacije, jer 'ne spominje ni medijaciju, ni političko crtanje granica, ni načelo pravičnosti' već rješenje traži u međunarodnom pravu, doznaje se danas u hrvatskoj vladi.


Međunarodno pravo temelj je za utvrđivanje granične crte i na kopnu i na moru, ali još uvijek nije dovoljno jasno što se želi reći formulacijom 'režim korištenja vodenih prostora i kontakt Slovenije s otvorenim morem', kaže izvor u Vladi koji je želio ostati neimenovan. To treba još razmotriti, konzultirati se, razjasniti što znači formulacija 'kontakt', naglašava isti izvor, napominjući kako je možda takva dvoznačna formulacija ostavljena namjerno, kako bi prijedlog prihvatile obje strane. No, naglašava također kako bi Hrvatskoj bio neprihvatljiv bilo kakav teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem te da bi se to kosilo s načelima međunarodnog prava.

Vezani članci Slika nije dostupna Rehn ne bi o promjenama u svom prijedlogu iz lipnja Slika nije dostupna 'Bruxelles smatra granični spor bilateralnim pitanjem'

>> 'Deblokada možda tek nakon izbora u Hrvatskoj i Sloveniji'

Najnoviji Rehnov prijedlog, kojeg podupire i europski predsjednički trio (Francuska, Češka i Švedska), a na koji bi dvije zemlje trebale odgovoriti u idućih 10-ak dana, predviđa osnivanje posebnog arbitražnog tijela od pet članova među kojima bi Hrvatska i Slovenija imale po jednog predstavnika, a tri člana bili bi međunarodni stručnjaci za koje će, kažu u vladi, inzistirati da budu suci za razgraničenje. Uz to je predviđena i posebna izjava kojom bi se obje zemlje pozvalo da što prije ratificiraju prijedlog i na deblokadu svih poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora.

Izvor u vladi procjenjuje kako će u Sloveniji novi prijedlog proći uobičajene konzultacije, a misli i da su Slovenci razočarani, jer su očekivali da će proći stari prijedlog koji je predviđao medijaciju. U novom prijedlogu izvor u vladi vidi i mogući razlog današnjem slovenskom otkazivanju sastanka dvaju premijera, do kojeg je trebalo doći idući utorak u Hrvatskoj.

Osnovni nam je cilj deblokada pregovora, kažu izvori iz Banskih dvora, koji najnoviji Rehnov prijedlog tumače kao želju 26-orice da Hrvatska pregovore završi ove godine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju