Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško je procijeniti uspjeh

'Deblokada možda tek nakon izbora u Hrvatskoj i Sloveniji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučerašnji, peti po redu, sastanak europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske, bio je i najvažniji do sada, navode u četvrtak vodeći slovenski mediji, dodajući da je zbog medijske blokade teško procjenjivati rezultat sastanka.

Mediji ističu da je zbog medijske izolacije u kojoj su se odvijali cjelodnevni sastanci u Bruxellesu teško najavljivati uspjeh najnovijeg Rehnova prijedloga o kojemu ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar tek treba referirati vladi i parlamentarnom odboru za vanjsku politiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska ne pristaje na uvjete Slovenija poručuje 'samo se ukopavate' Slika nije dostupna Rješenje hrvatsko-slovenskog spora Ministri vanjskih poslova EU-a podržat će Rehnov prijedlog?

>>Hrvatska i Slovenija na korak do dogovora i deblokade pregovora

'Do sada najvažniji sastanak Rehna s dvojicom ministara, na kojemu su održane konzultacije o rješenju graničnog spora, odvijao se u potpunoj medijskoj pomrčini', piše ljubljansko 'Delo' i izostanak informacija tumači činjenicom da je sastanak održan samo dva dana pred datum koji je češko predsjedništvo EU-a planiralo za održavanje pristupne konferencije s Hrvatskom, u nadi da bi na njoj mogla biti 'otvorena nekolicina poglavlja', što bi omogućilo nastavak pristupnog procesa Hrvatske prema članstvu u EU.

Dogovor bi trebao biti vodonepropusan

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' spominje optimizam u nekim sinoćnjim izjavama nakon sastanka da su 'Slovenija i Hrvatska blizu dogovora' koji bi riješio granični prijepor i omogućio deblokadu pregovora, ali podsjeća na jednu raniju izjavu premijera Boruta Pahora da bi slovensko-hrvatski dogovor o rješenju granice trebao 'biti vodonepropustan' u pogledu jamstava da Hrvatska neće 'prejudicirati granicu', kako bi Ljubljana uklonila svoju suzdržanost oko nastavka pregovora.

Lokalni izbori u Hrvatskoj i izbor za Europski parlament u Sloveniji

'Niti sada nije jasno kad bi Hrvatska pregovore mogla nastaviti jer nije malo onih koji su uvjereni da se bitni pomak ne može očekivati prije završetka lokalnih izbora u Hrvatskoj i izbora za Europski parlament u Sloveniji početkom svibnja', navodi ljubljanski 'Dnevnik'. List tvrdi da se pregovori Rehna s ministrima Žbogarom i Jandrokovićem o graničnom prijeporu i deblokadi pregovora inače nastavljaju i da bi vrlo brzo trebalo doći do njihova novog sastanka.

Ljubljansko 'Delo' najavilo je da će u svom sutrašnjem broju objaviti razgovor s Marttijem Ahtisaarijem koji se ranije spominjao kao mogući posrednik u sporu Ljubljane i Zagreba. Ahtisaari je u srijedu navečer, nakon predavanja koje je održao u njemačkom Društvu za vanjsku politriku, za 'Delo' izjavio da je još spreman pomoći u rješavanju slovenskog-hrvatskog spora, ali da je vjerojatnost da se u to uključi ipak 'mala', piše u četvrtak vodeći slovenski dnevni list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene