Obavijesti Pretražite Navigacija
Kako pronaći milijarde kuna?

Novi prijedlog za oporavak zdravstvenog sustava: "Treba uvesti porez na rizično ponašanje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković u razgovoru za Hinu, iznosi svoje prijedloge za financijski oporavak zdravstvenog sustava, koji trenutno opterećuje dug od 8,2 milijarde kuna, te predlaže uvođenje poreza na rizično ponašanje, prije svega na cigarete, gdje bi tri kune po kutiji cigareta išle za zdravstvo.

"Mislimo da je javnost za to spremna, a ne vjerujemo da će se to moći dobiti iz dodatnog oporezivanja na mobilne telefone, alkohol itd.", kaže direktor UPUZ-a.

Pročitajte i ovo Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine Najavljen štrajk Liječnica obiteljske medicine nakon 106 zaprimljenih pacijenata u jednom danu: ''To čak nije rekord'' Dražen Jurković A prijeti li sustavu kolaps Epidemiolog Dražen Jurković: "Nadam se da će situacija s epidemijom biti završena do početka ljeta iduće godine"

Jurković smatra kako za financijsku sanaciju zdravstvenog sustava treba na međunarodnom tržištu pronaći dodatne 3,5 milijarde kuna, kako bi se rokovi plaćanja sveli na 60 dana, te istodobno pregovarati s farmaceutskom industrijom da bi se smanjenje rokova plaćanja odrazilo na cijene lijekova.

"Razlika u cijeni lijekova trebala bi kompenzirati kamate na zaduženje. Na lijekove trošimo 5 milijardi kuna godišnje, pa se uz 10-postotno smanjenje cijena može prihodovati 500 milijuna kuna. Hrvatskoj bi bilo jeftinije uzeti 3 milijarde kuna uz kamatu od 2-3 posto nego da plaćamo ove cijene lijekova", smatra Jurković.

Predlaže i delimitiranje participacija i povećanje cijene police dopunskog osiguranja, kao i uvođenje nadstandarda i dodatnog zdravstvenog osiguranja, od čega bi zdravstvo moglo prihodovati još dodatnu milijardu kuna.

Kao član radne skupine koja radi na izradi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Jurković kaže kako oko ustroja primarne zaštite, odnosno ukidanja koncesija i uvođenja sustava ordinacija, koji je dosad izazvao najviše rasprave, postoji niz otvorenih pitanja koja se odnose na mogućnost nasljeđivanja ordinacija, odgovornost u popunjavanju zdravstvene mreže i način plaćanja, zbog čega je predloženi koncept upitan. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene