Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Kazneni zakon

Novi Kazneni zakon: Neisplata plaća je kazneno djelo, osim ako je poslodavac u teškoćama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je kako se poslodavcima koji radnicima ne isplaćuju plaće zbog loših ekonomskih prilika neće oprostiti, ako radnicima ne izdaju takvu potvrdu.

Izmjenama Kaznenog zakona koje bi na snagu trebale stupiti od Nove godine, neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Po danas predstavljenom zakonskom tekstu, taj se izuzetak neće primjenjivati na poslodavce u poteškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena.

>> Novi prekršajni zakon: Kazna manja za pola samo plaćanjem u gotovini i na mjestu

Laburist Dragutin Lesar upozorio je da Vladino rješenje neće omogućiti radnicima da dođu do zarađenih plaća jer bez obračuna plaće ne mogu pokrenuti ovršni postupak izravno putem Fine, nego moraju poslodavca prijaviti kazneno za neisplatu plaća i prekršajno za neizdavanje obračuna plaće.

'Nije nam cilj kazneno goniti poslodavce i stavljati ih u zatvor', rekao je Lesar, ali i upozorio da radnici bez obračuna plaće pred sudom moraju dokazivati kolika im je zarađena plaća. Lesar je ocijenio da predloženo rješenje pogoduje poslodavcima koji radnicima ne isplaćuju plaću, dok sebi kupuju skupocjene automobile.

Ministar Miljenić ostao je, međutim, pri stavu da neizdavanje potvrde o plaći treba biti prekršaj, a ne kazneno djelo.

Raspravljalo se i o prebacivanju posjedovanja droge za osobnu uporabu iz kaznene u prekršajnu sferu, a HDZ je i dalje protiv toga.

'HDZ-ov stav je jasan - droga je zlo, uništava pojedinca, obitelj i cijelu zajednicu. Njezinom inkriminacijom može se postići rezultat u generalnoj prevenciji, da se poruči da je konzumacija droge široko zlo i da se mladoj populaciji kaže da se suzdrži od konzumacije droge jer joj prijeti oštra osuda društva, pa i kaznenom sankcijom', poručila je Lovrin.

Protiv izmjena je i HDSSB, a Dinko Burić vladajućima je poručio kako je predložena dekriminalizacija posjedovanja droge samo put u opću legalizaciju.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene