Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani ljutiti

U Zagrebu se sprema prosvjed zbog skupljeg odvoza smeća: "Ovo je zbilja sramota!"

U Zagrebu se sprema prosvjed protiv najavljenog poskupljenja odvoza smeća. Ekološke udruge negoduju, a građani su ljutiti jer im se najavljuje poskupljenje, a oni po gradu sreću kontejnere pokraj kojih danima stoji razbacano smeće.

Građane ljute neodgovorni pojedinci koji bacaju gdje što stignu, ali i to što prizore prepunog grada smeća gledaju dok im se najavljuje poskupljenje. Za odvoz smeća će se od veljače izdvajati više.

Pročitajte i ovo Damir Jembrjh Poskupljenja još uvijek nema Zagrebačka čistoća predstavila novosti: Kamere, redari i ophodarska služba pokušat će izvući grad iz smeća Smeće posvuda u Zagrebu, a stiže poskupljenje - 7 Prijeti gomilanje smeća Objavljeno koliko će Zagrepčani po novome plaćati odvoz smeća: Na udaru jedna velika skupina građana

"Ovo je  zbilja sramota, a s poskupljenjem bit će još viša sramota jer ništa se sigurno neće riješiti", kaže Zagrepčanka Marica. 

Nova cijena sastojat će se od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio iznosi 68 kuna i 57 lipa s PDV-om. On je isti i za stan od 30 kvadrata i onaj od 100. U cijenu će biti uključen i varijabilni dio koji će ovisiti o broju pražnjenja i količini spremnika. I to će varirati od korisnika do korisnika.

Dio građana žali se i na vrećice koje su dobili za odvajanje otpada. Nisu zadovoljni vrećicama za biootpad jer, kako kažu, one se raspadaju već nakon dva dana. Zbog toga se brzo potroše vrećice koje su predviđene za 6 mjeseci.

Zato ekološke udruge najavljuju prosvjed 3. prosinca u 17:30 ispred Gradske uprave. Ističu, poskupljenje nije pravedeno.

"Drži se ogromni fiksni dio koji je otprilike 70%. Ne ostavlja građanima nikakav prostor da sami mogu u odvojenom otpadu regulirati svoje troškove i na taj način individualizirati odgovornost. Ovakav sustav i ovakve cijene su nepravedne", komentirala je Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

O poskupljenju se pokušalo upitati i gradonačelnika Milana Bandića, no on o tome nije htio govoriti. Jasno je da izbjegava odgovor na to pitanje jer ni početkom studenog nije dao odgovor novinarima na upit o poskupljenju smeća.

Otpad nije problem samo Zagreba, već cijele zemlje. Godinama ga se guralo pod tepih. Sad se sve u zadnji tren opet lomi preko leđa građana.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene