Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fiksni i varijablini dio

Skuplji računi za otpad? "Ako stanari u zgradama ne odluče drugačije, mi ćemo podijeliti da svatko plaća jednako''

Mirka Jozić (Foto: Dnevnik.hr)
Mirka Jozić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Od 1. veljače poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu. Najveće promjene na računima će osjetiti oni koji žive u najmanjim stanovima. Fiksni dio računa svi će plaćati isto, bez obzira na to živjeli u garsonjeri ili četverosobnom stanu.

Prijedlog novih cijena odvoza otpada upućen je u javno savjetovanje. Grad Zagreb i Zagrebački holding odredili su fiksnu cijenu odvoza otpada.

Pročitajte i ovo Novac, plaća Objavljeni podaci Imate li toliko? Ovo je prosječna plaća u Zagrebu, a objavljeno i koje je zanimanje najplaćenije Smeće Dosta im je Tomašević prijavljen inspektoratu zbog otpada

Poskupljenje će najviše osjetiti oni u malim stanovima, a fiksni dio za sve je isti i on će iznositi 68 kuna. Detalji varijabilnog dijela računa tek se trebaju definirati. Oni koji budu koristili reciklažno dvorište dobivat će kupone kojima će ostvarivati popust na taj dio računa.

Postavlja se pitanje kako će se odrediti promjenjivi dio računa. To je za Dnevnik Nove TV pojasnila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Naime, cijena će se određivati po litri otpada.

''Ukupan trošak će se odrediti po veličini spremnika i broju pražnjenja spremnika. S obzirom na to da cjenik može stupiti na snagu onog trenutka kad budemo sposobni za elektronsku evidenciju, kad budemo imali čipirane spremnike i čitače na kamionima, samo će takva elektronski evidentirana pražnjena moći biti dio računa'', kazala je Jozić.

Što sa stambenim zgradama?

''To znači da ako korisnik ne iznese i nema potrebe za pražnjenjem spremnika, onda se to neće ni vidjeti na računu. Tako korisnici imaju mogućnost da sami smanje svoje račune i upravo to treba raditi na miješanom komunalnom otpadu jer nam je cilj smanjiti ga'', istaknula je Mirka Jozić.

Kada je riječ o stambenim o zgrada u kojima ima više stanara, Jozić kaže da vlasnici stanova, odnosno suvlasnici zgrade sami odlučuju na koji će način plaćati varijabilni dio računa. ''Hoće li to biti po članu ili po svakom korisniku jednako – to je njihova stvar. Ako se ne odluče drugačije, onda ćemo mi to podijeliti da svatko plaća jednako'', kaže Jozić.

Poslovni korisnici neće plaćati istu cijenu. ''Sigurno ne mogu mali kiosk i veliki hotel plaćati isto fiksni dio'', zaključila je Mirka Jozić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene