Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nisam preko Petrača prebacivao milijune'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni general Vladimir Zagorec izjavio je danas u svom svjedočenju na ponovljenom suđenju Hrvoju Petraču i ostalim optuženima za otmicu njegovog maloljetnog sina da nikada nije ulagao u poslove zajedno s Petračem.

U prvom susretu nakon otmice Tomislava Zagorca u veljači 2004. Petrač je s optuženičke klupe svom nekadašnjem prijatelju postavio niz pitanja, kojima je Zagorca želio označiti kao osobu koja je tijekom devedesetih imala pristup tajnim računima i stajala iza niza sumnjivih financijskih transakcija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje Petraču Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži provjeru Petračevih optužbi

No, sva Petračeva pitanja poput: "jesi li me tražio da sa šifriranog računa u austrijskoj Bavak banci podignem 35 milijuna dolara i prebacim ih u drugu banku" ili "jesi li mi dao drago kamenje vrijedno 17 milijuna njemačkih maraka i tražio da ih prodam", Zagorec je spremno negirao.

Ponovio je da s Petračem nikada nije bio u poslovnim odnosima, od njega uzimao ili mu davao novac te tražio da za njega obavlja bilo kakve poslove.

Petrač je, među ostalim tvrdio da je za Zagorčevu obitelj kupio kuću na Pantovčaku, vikendicu u Njivicama na Krku te nešto više od 4,5 milijuna njemačkih maraka u starim novčanicama zamijenio za nove.

"Da sam imao tajne račune i baratao iznosima o kojima govori Petrač ne bih za sinovu otkupninu dizao kredit. U takvoj situaciji dao bih sve na svijetu, pa i Vražji novac da sam ga imao", ustvrdio je Zagorec.

Na izravno pitanje suca Ivana Turudića Zagorec je, za razliku od prošlog suđenja, ustvrdio kako mu je sada logično da su otmicu njegova sina organizirali Ivan Mateković, Petrač i njegov sin Novica, iako mu se to nakon samog događaja činilo nevjerojatnim.

"Čini mi se da sam ja bio prijatelj Petraču, ali on meni ne", kazao je Zagorec.

Petračev odvjetnik prošlog je tjedna ustvrdio da je njegov branjenik godinama čuvao novac i imovinu koju je Zagorec ilegalno stekao kao pomoćnik ministra obrane te da mu Petrač nikada ništa nije uzeo, pa stoga i nije imao motiva za otmicu kojom se, prema optužnici, trebao domoći pola milijuna eura.

Nakon današnjeg je svjedočenja, pak, izjavio kako utvrđivanje
Zagorčevih financijskih transakcija nije temelj obrane te da će glavni argumenti uslijediti u nastavku suđenja.

Pred sudskim vijećem sutra bi se trebao pojaviti Petračev sin Novica, zbog istog zločina ranije osuđen na tri godine zatvora. Najavljeno je i svjedočenje bivše Zagorčeve tajnice Snježana Šiprak, koja je u vrijeme otmice telefonom kontaktirala sa Zagorcem, ali i Petračem.

Branitelj prvooptuženog Ivana Matekovića, optuženog da je osim ove planirao i otmice djece još nekih bogatih Hrvata i organizirao zločinačku grupu, odustao je od saslušanja otetog Tomislava Zagorca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene