Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šalju deklaraciju

Most preko županija želi pritisnuti Vladu da proglasi isključivi gospodarski pojas

Nikola Grmoja (Foto: Pixell)
Nikola Grmoja (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Nikola Grmoja (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Mostov politički tajnik Nikola Grmoja prozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića i Vladu da nemaju ambiciju provesti potrebne reforme, ističući kako premijerove posljednje izjave govore da mu je, umjesto provođenja reformi, interes Hrvatsku smjestiti "negdje u Afričku uniju".

"Prema posljednjim izjavama, premijeru Andreju Plenkoviću interes je Hrvatsku smjestiti negdje u Afričku uniju, a ne provesti reforme kako bismo bili kao države Europske unije u koje se trebamo ugledati", izjavio je Grmoja novinarima u Dubrovnku.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Želi predstaviti program Grmoja: "Ako je sve tako idealno kao što Plenković tvrdi, zašto izbjegava sučeljavanje" Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

Time se osvrnuo na premijerovu izjavu da bi "u Africi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", na što su reagirali i iz Banskih dvora te upozorili kako je dio medija premijerovu izjavu izvadio iz konteksta, odnosno da premijer nije uspoređivao standarde u Hrvatskoj i zemljama Afrike.

Grmoja je istaknuo kako u Mostu, kao oporbenoj stranci, nude konkretne zakonske inicijative kao što su energetski zakoni i zakoni o mikrosolarima, demografske mjere i mjere rasterećenja poduzetnika, da su u saborsku proceduru uputili cjelovitu reformu pravosuđa.

"Međutim, na Vladi je hoće li ili neće to prihvatiti, a žalosti nas što ne postoji ambicija da se reforme provedu”, poručio je Grmoja.

Zašto Vlada ne želi zaštititi naše more?

Na konferenciji za novinare pod nazivom “Zašto Vlada ne želi zaštititi naše more” podsjetio je kako je već dulje vrijeme u saborskoj proceduri Mostov prijedlog proširenja jurisdikcije RH na Jadranskom moru, odnosno proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

“Vlada je na prijedlog dala negativno mišljenje uz obrazloženje da nije vrijeme za to. Mi ne znamo kad će biti. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora iz 1982. godine to je naše pravo i obveza. Uostalom, i Europska komisija pozvala nas je da to učinimo, a prema studiji iz 2014. godine zbog neproglašenja isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska godišnje gubi 130 milijuna kuna”, ustvrdio je Grmoja.

Nije mu, kaže, jasno zašto Vlada ne želi podržati Mostove prijedloge te se pita nije li to možda "zbog podvorničke politike koju Andrej Plenković i njegova Vlada provode prema Bruxellesu i našim susjedima". Najavio je kako će Most izvršiti pritisak s nižih, lokalnih razina te svim skupštinama primorskih županija uputiti deklaraciju kojom od Vlade traže proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

Migrantska kriza toliko je velika da nijedna država ne može njom sama upravljati

Grmoja je novinarima komentirao i nesuglasice europskih čelnika oko pronalaska rješenja za migrantsku krizu, ističući kako je riječ o toliko velikoj krizi da nijedna država ne može njom sama upravljati.

"To mora biti zajednička europska politika. Sirijski liječnik, koji je član glavnog odbora Mosta, tvrdi da se situacija jako zakomplicirala i da više nije riječ o migrantima iz Sirije i drugih ratom pogođenih područja, već uglavnom o ekonomskim migrantima. Europa ne pronalazi način kako upravljati tom krizom, a prema novonastalim okolnostima se i Hrvatska treba drukčije postaviti i sve okolnosti uzeti u obzir", izjavio je Grmoja. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene