Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na skupu stranih ulagača, predstavljena je Bijela knjiga investicija 2016. te je istaknuto kako po broju stranih direktnih ulaganja nemamo dobar rezultat.


Tijekom predstavljanja Bijele knjige investicija 2016., guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da loše stojimo. ''Drugi smo odozada po broju stranih direktnih ulaganja od svih zemalja EU-a. Nije baš neki rezultat'', rekao je Vujčić.

Vezani članci Liderova 12. konferencija Dan velikih planova održana na Zagrebačkom velesajmu - 1 Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu Boris Vujčić, guverner HNB-a Guverner HNB-a Boris Vujčić objasnio donosi li drugi val korone rast otkaza: "Ne treba previše strašiti ljude"

Pojašnjava da su, od 2002. godine do početka krize, FDI tvrtke, odnosno strani ulagači sudjelovali s 15 posto u ukupnom hrvatskom izvozu, a danas je ta brojka nezamjetna.

Na ljestvici kompetitivnosti smo drugi najlošiji u Europi, lošija je samo Grčka.

''Druga smo najnekompetitivnija zemlja u EU-u što se tiče poreza, iza nas je samo Slovenija. Porezi kod nas imaju tendenciju rasta i to strani investitori vide'', kaže Vujčić.

Na predstavljanju Bijele knjige bio je i ekonomski analitičar Hrvoje Stojić. ''Pravne nesigurnosti, porezi, parafiskalni nameti, javna administracija, trzište rada, pristup kapitalu - glavna su područja koja zanimaju strane ulagače', rekao je Stojić.

Od 1993. do danas stranih ulaganja u Hrvatsku bilo je 29,7 milijardi eura.

Prema anketi Svjetskog gospodarskog foruma u 2016., najteži problemi za poslovnu i investicijsku klimu u Hrvatskoj su pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada, dostupnost financiranja.

Predlaže se, između ostalog, i poboljšanje primjene zakona u cijelom gospodarstvu, unaprjeđenje kvalitete i vjerodostojnosti inspekcijskih aktivnosti kako bi se zaštitili interesi poduzeća u skladu s njihovim obvezama i generirati pozitivno ozračje prema vlasti od strane svih relevantnih strana.

Da privučemo strana ulaganja trebali bi više poraditi na poslovnoj klimi i konkurentnosti zemlje, kaže Vujčić, jer Hrvatska u velikom broju pokazatelja tu zaostaje za zemljama srednje i srednjeistočne Europe.

''Prepreke za ulaganja i trgovine su još uvijek relativno visoke'', kaže Vujčić te dodaje da je tržište rada djelomično liberalizirano što se tiče trajnih ugovora o radu, ali što se tiče privremenih još uvijek smo nestabilni, dok nam je obrazovni sustav takav da većina zemalja iz EU-a ima bolje rezultate na testovima.