Boris Vujčić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Boris Vujčić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Na skupu stranih ulagača, predstavljena je Bijela knjiga investicija 2016. te je istaknuto kako po broju stranih direktnih ulaganja nemamo dobar rezultat.


Tijekom predstavljanja Bijele knjige investicija 2016., guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da loše stojimo. ''Drugi smo odozada po broju stranih direktnih ulaganja od svih zemalja EU-a. Nije baš neki rezultat'', rekao je Vujčić.

Pojašnjava da su, od 2002. godine do početka krize, FDI tvrtke, odnosno strani ulagači sudjelovali s 15 posto u ukupnom hrvatskom izvozu, a danas je ta brojka nezamjetna.

Na ljestvici kompetitivnosti smo drugi najlošiji u Europi, lošija je samo Grčka.

''Druga smo najnekompetitivnija zemlja u EU-u što se tiče poreza, iza nas je samo Slovenija. Porezi kod nas imaju tendenciju rasta i to strani investitori vide'', kaže Vujčić.

Na predstavljanju Bijele knjige bio je i ekonomski analitičar Hrvoje Stojić. ''Pravne nesigurnosti, porezi, parafiskalni nameti, javna administracija, trzište rada, pristup kapitalu - glavna su područja koja zanimaju strane ulagače', rekao je Stojić.

Od 1993. do danas stranih ulaganja u Hrvatsku bilo je 29,7 milijardi eura.

Prema anketi Svjetskog gospodarskog foruma u 2016., najteži problemi za poslovnu i investicijsku klimu u Hrvatskoj su pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada, dostupnost financiranja.

Predlaže se, između ostalog, i poboljšanje primjene zakona u cijelom gospodarstvu, unaprjeđenje kvalitete i vjerodostojnosti inspekcijskih aktivnosti kako bi se zaštitili interesi poduzeća u skladu s njihovim obvezama i generirati pozitivno ozračje prema vlasti od strane svih relevantnih strana.

Da privučemo strana ulaganja trebali bi više poraditi na poslovnoj klimi i konkurentnosti zemlje, kaže Vujčić, jer Hrvatska u velikom broju pokazatelja tu zaostaje za zemljama srednje i srednjeistočne Europe.

''Prepreke za ulaganja i trgovine su još uvijek relativno visoke'', kaže Vujčić te dodaje da je tržište rada djelomično liberalizirano što se tiče trajnih ugovora o radu, ali što se tiče privremenih još uvijek smo nestabilni, dok nam je obrazovni sustav takav da većina zemalja iz EU-a ima bolje rezultate na testovima.