Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrazovanja Željko Jovanović danas je bio u Vukovaru gdje je najavio da bi sljedećeg tjedna tamošnja Tehnička škola nakon višegodišnje obnove napokon trebala dobiti uporabnu dozvolu.


Obnoviteljski radovi, koji u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru traju već tri godine uz niz problema, konačno se privode kraju te se očekuje da škola početkom idućeg tjedna dobije uporabnu dozvolu, a potom da u školu uđu i učenici, potvrđeno je novinarima tijekom današnjeg obilaska škole ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Vezani članci OŠ Nikole Andrića (Foto: Dnevnik.hr) Godine pustih obećanja: Sramota svih hrvatskih vlada još se raspada, prokišnjava i puna je rupa od gelera Slika nije dostupna Učenici vukovarske Tehničke škole krenuli na nastavu u Veleučilištu

"Teško mi je reći da mogu biti zadovoljan jer, što se tiče ove škole, ne može se biti zadovoljan", izjavio je novinarima nakon obilaska škole ministar Jovanović podsjetivši da je obnova škole počela još 2010. godine, ali se zbog niza problema s izvođačima oduljila sve do danas.

>> Odranski školarci idu u školu koja se nije obnavljala od 60-ih!

Objašnjavajući razloge za to, Jovanović je naveo da je procjena obnove Tehničke škole iznosila oko 15, dok je tadašnji izvođač radove dobio za 7,5 milijuna kuna, ali je zapao u teškoće pa je došao drugi izvođač. Ukupni troškovi obnove koje je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja sada su procijenjeni na oko 12 milijuna kuna, naveo je Jovanović.

Najavio je i to da se pripremaju izmjene zakona o javnoj nabavi u okviru kojih bi se trebala naći rješenja koja će spriječiti da se uzima u obzir najjeftinija ponuda. "Mislim da bi se u obzir trebala uzeti ekonomski najpovoljnija ponuda i da bi trebala postojati crna lista izvođača koji su dobro oštetili proračun svojim ponašanjem, ali i živce roditelja i učenika", ustvrdio je.

Spomenuo je i prijetnje roditelja učenika splitske škole Pujanke bojkotom nastave, ocijenivši kako on "nema smisla ukoliko je ministarstvo svjesno problema i čini sve da se radovi završe", a oni bi, naveo je, u toj splitskoj školi također trebali uskoro biti privedeni kraju. Također je kazao da idućeg tjedna počinju završni radovi obnove područne škole u vukovarskom prigradskom naselju Sotinu, a najavio je i raspisivanje natječaja za izradu projekta za obnovu vukovarske osnovne škole Nikole Andrića.

Problemi s obnovom vukovarske Tehničke škole, koju pohađa petstotinjak učenika, kulminirali su početkom drugog polugodišta ove školske godine kada su roditelji učenika, nezadovoljni dinamikom obnove, donijeli odluku da djecu ne šalju na nastavu koju su tijekom obnove pohađali u neprimjerenim prostorima Radničkog doma u gradskoj četvrti Borovu naselju. Djeca su na nastavu upućena na vukovarsko Veleučilište, a radovi na obnovi su nastavljeni.

Tijekom tehničkog pregleda obavljenog krajem ožujka ustanovljeno je da postoje problemi koji do daljnjega sprečavaju izdavanje uporabne dozvole poput neuređenog prilaza školi, hidranata koje je trebalo tek postaviti dok je za školsku kotlovnicu zatražen atest. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook