Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Službe Europske komisije angažirane su u pregovorima o jasnom razlučivanju između talijanskog i hrvatskog prošeka.


Talijanski zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su u lipnju službeno očitovanje Europske komisije o korištenju naziva "prošek", kao tradicionalnog izraza za desertno hrvatsko vino, te o mjerama koje Komisija kani poduzeti ako se hrvatski prošek pod tim imenom na policama trgovina bude nalazio i poslije hrvatskog ulaska u EU.

Talijansko vino "prosecco" zaštićeno je oznakom izvornosti na razini Europske unije. "Prošek" i "prosecco" dva su različita proizvoda, ali je problem u tome što imaju vrlo slične nazive.

Prijepor je privremeno riješen odlukom EK da se sve količine svih vrsta vina proizvedenih do 30. lipnja 2013. i označenih prema nacionalnom sustavu koji je vrijedio do tog roka smiju nesmetano plasirati na tržište.

Vezani članci Emily O'Reilly Nove sumnje nakon korupcijskog skandala: Katar plaćao poslovna putovanja direktorima u Europskoj komisiji Odlagalište u Biljanima Donjim Europska komisija pokrenula dvije tužbe protiv Hrvatske, prijete nam financijske sankcije

>>Pregovarač s EU: Nisu nam zabranili prošek

"Službe EK angažirane su u pregovorima o jasnom razlučivanju između talijanskog i hrvatskog prošeka", rekao je europski povjerenik za prava potrošača Neven Mimica talijanskoj agenciji Ansi. Podsjetio je da su "europski propisi na tom području vrlo jasni".

"Kao potrošač znam da su ta dva vina dva vrlo različita proizvoda, a oba cijenim", rekao je Mimica. Kazao je i da će idućih mjeseci prioritet u njegovu radu biti borba protiv krivotvorene robe u online prodaji, a zauzeo se i za više transparentnosti u cijenama energije i troškovima vođenja bankovnih računa.  Istaknuo je kako mu je cilj ''donijeti opipljive prednosti potrošačima''.

Predloženi zakon Europske komisije o označavanju proizvoda "Made in" je "bitan" za "poboljšanje sigurnosti potrošača" i "želio bih da bude donesen čime prije moguće i na tome radim zajedno s litavskim predsjedništvom", rekao je Mimica za Ansu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju