Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bernardić:

"Neprihvatljivo je da se prodaje HEP kako bi se kupila INA, možda ćemo podržati referendum"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je protiv prodaje dionica HEP-a, a jednako tako SDP će možda biti za raspisivanje referenduma ukoliko vladajući nastave inzistirati na tom modelu povratka INA-e u hrvatske ruke, izjavio je predsjednik najjače oporbene stranke Davor Bernardić.

"Nama je neprihvatljivo da se proda dio dionica HEP-a da bi se kupila INA", komentirao je najave vladajućih kao jednu od mogućnosti povratka INA-e u hrvatske ruke predsjednik SDP-a.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

Upitan koje je namjera njegova pisma premijeru Andreju Plenkoviću, Bernardić je uzvratio protupitanjem: "Zar nije logično da se razgovara oko ključnih stvari zajedno, te da se vidi koji su ključni prioriteti?".

"Vidite da oni ne znaju koji je plan i za kupnju INA-e i prodaju HEP-a, vidite da su tu velike disonance, držimo HDZ na oku kada je u pitanju bilo koja privatizacija, prisjetite se što je bilo sa INA-om - afera Konzultantica, Hernadi, Sanader... A da smo razgovarali, možda bismo danas bili korak bliže rješenju", napomenuo je predsjednik SDP-a, dodajući kako je vidljivo da su i iz Mosta poručili da postoje i drugi modeli za privatizaciju.

"Hrvatska mora uzeti uzde kada je riječ o upravljanju INA-om, Hrvatska treba tu zauzeti aktivnu ulogu, jer ako MOL nije ulagao u INA-u, u sve one procese u koje je trebao ulagati, Hrvatska mora naći način da se INA vrati u naše ruke", mišljenja je Bernardić. Spomenuo je i kako je SDP uvijek kada je bilo teško "čupao zemlju iz krize", te kako će i sada "predložiti rješenje".

Najavio je kako će njegova stranka potencijalno biti za raspisivanje referenduma oko kupnje dionica INA-e u vlasništvu MOL-a. "Ukoliko će se inzistirati na guranju stvari preko ruba, referendum je jedna od opcija", izjavio je Bernardić u intervjuu za N1 televiziju.

"Hrvatska mora zadržati energetsku neovisnost. Prodaja 25 posto dionica može direktno utjecati na isporuku električne energije i njezinu cijenu. Struja nije benzin, njome se služe bolnice, škole, najosjetljivije skupine. Struja je jednako važna kao i voda. S time se ne igra. Da bi imalo smisla, postoji model dokapitalizacije HEP-a, ali HEP za tu poziciju mora ojačati, a sada nije spreman za to", naglasio je Bernardić.

"Ustav se ne može petljati u tržišno natjecanje", komentirao je najavu Bože Petrova da Ustavom zaštiti državne tvrtke od prodaje.

"Rejting SDP-a će rasti"

"Rejting SDP-a je stabilan i nakon lokalnih izbora samo će rasti", odgovorio je Bernardić na kritike da unutar stranke nisu zadovoljni njegovim vodstvom te da se već počelo šuškati o novim izborima.

Na pitanje kakav je njegov plan kada je riječ o upravljanju SDP-om, rekao je da su "već krenuli s okupljanjem, kako se ide u osnivanje ekspertne skupine kroz pojedine tematske savjete, a stvara se i široka društvena fronta, kao i nacionalni plan razvoja Hrvatske i vizija razvoja do 2050. Moramo se dogovoriti oko ključnih razvojnih problema, pa i s vladajućim, smatra Bernardić.

Šef SDP-a je priznao i kako očekuje sastanak sa Plenkovićem ovih dana, te je najavio teme o kojima želi razgovarati s premijerom: minimalna plaća, nastavak kurikularne reforme, energetska neovisnost Hrvatske, decentralizacija. Dodao je da očekuje susret i s predsjednikom Hrvatskoga sabora i Mosta Božom Petrovom.

Rekao je kako namjerava započeti razgovor i oko Vatikanskih ugovora, dodavši kako ne ulazi u vjeru, nego u odnos države i Crkve. Na pitanje zašto je onda sjedio u zagrebačkoj Katedrali u prvom redu na polnoćki s naznakom na klupi ''rezervirano'', Bernardić je rekao kako ide već pet godina na misu u Katedralu na polnoćku. "Ja sam na Božić uvijek na polnoćkoj i to neću mijenjati. Rezervirani su svi prvi redovi, to je tako", rekao je.

"Pravo organiziranja je pravo svih radnika"

O organiziranju sindikata unutar SDP-a Bernardić je kazao: "Pravo organiziranja je pravo svih radnika. To podržavam. Žao mi je što prije nisam stigao razgovarati sa svim zaposlenima, nego sada samo s predstavnicima sindikata. U SDP-u radimo plan rekonstruiranja, da budemo efikasniji i napravimo bolju podjelu posla", kazao je.

Komentirao je i zabavu SDP-ovaca u blizini Splita koju je organizirao njegov protukandidat na unutarstranačkim izborima Ranko Ostojić. Naime, ta zabava za splitske SDP-ovce u medijima se nazvala urotničkom.

"Nisam znao niti sam bio pozvan. To je normalna proslava za kraj godine u Splitu. Ne vidim ništa sporno u pjesmi i plesu", kazao je Bernardić. Otkrio je i kako ne vjeruje da će se Ranko Ostojić kandidirati za gradonačelnika Splita.

Komentirao je i boravak Predsjednice Republike Hrvatske u SAD-u rekavši da nema ništa protiv da Predsjednica ode turistički u SAD, ali ako ide poslovno onda to po njemu mora biti transparentno. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene