Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Etičko povjerenstvo RH ocijenilo je neprihvatljivim korištenje insinuacija u predizbornoj promidžbi, ali za plakate HDZ-a nije našlo dovoljno dokaza da bi se radilo o insinuacijama protiv određene stranke, priopćeno je iz Povjerenstva.


Etičko povjerenstvo iznijelo je to stajalište, nakon što mu je SDP u subotu poslao obavijest, tvrdeći da je HDZ u izbornoj promidžbi povrijedio Izborni etički kodeks.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović u Velikom Trgovišću Grabar-Kitarović: "Svatko je slobodan govoriti o mom programu" Milan Bandić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Bandić je prikriveno promovirao svoju stranku gradskim plakatima

Članovi Povjerenstva Vlatko Silobrčić, Slavko Goldstein i Zorislav
Antun Petrović, izdvojili su svoja mišljenja, smatrajući da su
insinuacije na plakatima HDZ-a jasno usmjerene protiv SDP-a.

Vezano uz izjavu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, citirane u
obavijesti SDP-a da ni jedna Vlada od prošle dvije nije vratila dug umirovljenicima, nego je to učinila Vlada s njim na čelu, Povjerenstvo je zaključilo da ta izjava nije točna, jer su obje prethodne vlade, u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 1998. započele s vraćanjem duga umirovljenicima, a sadašnja je Vlada to nastavila s novim modelom i zatvorila konstrukciju.

Raspravljajući o prigovoru HNS-a o pojavljivanju Nike Kovača u dresu nogometne reprezentacije Hrvatske u promidžbenom plakatu HDZ-, te o javnom učešću vrhunskih sportaša u predizbornoj kampanji, Povjerenstvo je zaključilo da svi državljani Republike Hrvatske imaju pravo iznositi svoja mišljenja i sudjelovati u predizbornim promidžbama aktivnostima političkih stranaka. Međutim, oglas HDZ-a na kojem je prikazan Niko Kovač u dresu nogometne reprezentacije Hrvatske, Povjerenstvo smatra neprimjerenim.

U pogledu plaćenog oglasa NK "Dinamo" Povjerenstvo nije moglo donijeti odluku jer niti jedna prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Vezano uz upozorenje da je na poslovnici Hrvatske pošte u Dugavama navodno izvješen plakat HDZ-a, Povjerenstvo je pozvalo sve sudionike u kampanji da se suzdrže od postavljanja promidžbenih plakata na javnim i državnim institucijama.

Povjerenstvo je neutemeljenim ocijenilo prigovor da plakat SDP-a "Odlučite u Hrvatskoj" raspiruje mržnju.

Povjerenstvo je zaključilo da nie nadležno za prigovor HSS-a na
korištenje lika Stjepana Radića u reklami Raiffeisenbank Austria d. d. Zagreb jer se radi komercijalnomm a ne predizbornom spotu.