Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grad Županja željezničkom je prugom ispresijecan poput paukove mreže. No, od pet glavnih pružnih prijelaza samo je jedan označen signalnim rampama, ostali su crne točke - na kojima su česte prometne nesreće.


Ni nakon tri smrtna slučaja - označavanje pružnih prijelaza mjerodavnima nije prioritet. Svijeća za poginule čest je prizor na županjskom pružnom prijelazu.Andrijin križ , čini se , nije dovoljno upozorenje. A znak 'stop' kao da služi za ukras. Županjci samo broje mrtve na cesti.

Vezani članci Policajka spasila invalida koji je zapeo na tračnicama - 3 Nevjerojatna snimka iz Kalifornije: U invalidskim kolicima zapeo na pruzi, u zadnji tren ga spasila policajka Vlak naletio na automobil u Zagrebu - 4 Strašna nesreća u Zagrebu: Vlak na pruzi naletio na automobil, jedna osoba poginula

Napravili smo mal eksperiment. Od šest automobila koji su naišli u pola minute, niti jedan se nije zaustavio.

Zbog zvuka sirene vlaka uvukao se strah u kosti svakom roditelju. Strašne nesreće ne bi se događale, smatraju Županjci,da postoje signalne rampe. No ni rampa katkad ne ulijeva sigurnost-j er se ne spusti! Mnoge je znakove upozorenja 'pregazio' zub vremena.

Županjcima prijelazak pruge ravan lutriji

'Živimo u nadi da ćemo dobiti rampe, valjda ćemo i mi doći na red, makar morali Sanaderov auto prodati kad već nemaju novac za rampe', rekao nam je jedan od mještana.

U Hrvatskoj je od 1600 pružnih prijelaza,rampama označen tek svaki četvrti. Na njima godišnje život u prosijeku izgubi 10 osoba. Hrvatske željeznice na žalost ne osiguravaju pružne prijelaze na temelju broja nesreća, već prema prevenciji prometa i rangu ceste koju pruga presijeca. Županjske ceste , na žalost, nisu u tim kategorijama. Vlak je uvijek brži, pa će Županjcima još dugo prelazak željezničke pruge biti ravan lutriji.