Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvorica hrvatskih policajaca odlikovana su NATO-vim medaljama za sudjelovanje u mirovnoj operaciji u Afganistanu, izvijestio je danas MUP.


Odlikovani Dean Čadonić iz Policijske uprave zagrebačke te Ivan Sučić, Krunoslav Zubak i Nikola Emanović iz Antiterorističke jednice Lučko u mirovnoj su operaciji NATO/ISAF od rujna prošle godine. Smješteni su u Mazar-e-Sharifu, gdje zajedno s pripadnicima Ministarstva obrane RH savjetuju razne strukture afganistanske policije vezano uz osnove obavljanja policijskih poslova i dužnosti te taktiku policijskog postupanja.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu

>> Ovako se naši vojnici spremaju za nove izazove u Afganistanu!

ISAF - International Security Assistance Force (Međunarodne snage za podršku sigurnosti) međunarodna je misija pod mandatom Ujedinjenih naroda, dogovorena 2001., kojoj je cilj pomoći u stvaranju sigurnih uvjeta za obnovu Afganistana i širenju središnje vlasti na cjelokupni teritorij zemlje.

Zapovijedanje i koordinaciju ISAF-a u kolovozu 2003. preuzeo je NATO i to je prva misija tog saveza izvan tradicionalnog euro-atlantskog područja.

Misija broji više od 100 tisuća sudionika iz 50 zemalja, a Hrvatska se priključila u veljači 2003. upućivanjem voda vojne policije od 50 pripadnika. Trenutno se, po podacima MORH-a, u Afganistanu nalazi 19. hrvatski kontingent (HRVCON) od 332 pripadnika raspoređenih u dva regionalna zapovjedništva - Kabulu i Mazar-e-Sharif (Zapovjedništvo Sjever). Najbrojnija sastavnica hrvatskog kontigenta je pješačka satnija koja osigurava kamp Marmal, a tu su još timovi za mentoriranje i vezu, obuku policije, vojne policije i pilota helikoptera afganistanske vojske te instruktori za školu logistike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook