Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna vježba

Ovako se naši vojnici spremaju za nove izazove u Afganistanu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Vojnom poligonu Gašincima, u blizini Đakova, danas je održan završni prikaz redovite godišnje vježbe 'Hrvatski ponos 13/1'.

Vježba 'Hrvatski ponos 13/1' završni je dio obuke 21. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji ISAF-a u Afganistanu u čijem će sastavu biti i 22 pripadnika Oružanih snaga Crne Gore s kojima prvi put zajedno vježbaju.

Na redovitoj godišnjoj vježbi, završnom dijelu priprema i ocjenjivanja spremnosti hrvatskoga kontingenta uoči odlaska u tu misiju, bili su nazočni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Drago Lovrić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić. Vježba se održava od 1. do 8. veljače, a završni prikaz obuhvatio je obranu od pješačkog napada na kolonu vozila te obranu od napada na vojnu bazu.

>>
Josipović i Kotromanović čestitali hrvatskim vojnicima u mirovnim misijama

General pukovnik Lovrić izjavio je novinarima nakon vježbe da je iznimno zadovoljan prikazanim znanjem, uvježbanošću i sposobnošću vojnika te da se vježbom pokazalo kako se može zajedno djelovati s Oružanim snagama Crne Gore i pripremiti se za zadaće koje pripadnike kontingenta očekuju u Afganistanu. Na taj način Hrvatska i njezine Oružane snage pomažu svojim susjedima u dostizanju određenih standarda, rekao je Lovrić.

Dodao je kako hrvatske Oružane snage pridaju posebnu pozornost uvježbavanju vojnika i pripremama za međunarodne vojne operacije te kako je Hrvatska desetogodišnjim sudjelovanjem u misiji ISAF-a pokazala zavidan uspjeh.

Na novinarsko pitanje o izlaznoj strategiji NATO-saveza i postupnom povlačenju naših vojnika iz Afganistana general Lovrić istaknuo je kako 'već u ovoj rotaciji' smanjujemo broj pripadnika svojih Oružanih snaga s 294 na 208 te da se ponajprije orijentiramo na mentoriranje i savjetovanje afganistanskih sigurnosnih snaga, a izlazna strategija ovisit će o konceptualnom planu koji će donijeti NATO i Sjevernoatlantsko vijeće, koji će pokazati kako raditi do kraja 2014. godine te koje će se zadaće savjetovanja afganistanskih sigurnosnih snaga provoditi nakon toga roka.

Viceadmiral Samardžić rekao je kako je plan i strateški cilj Crne Gore što prije postati članica NATO-saveza pa želi postići što veću usklađenost s NATO-snagama koja se stječe u realnim uvjetima, poput misije ISAF-a.

Dodao je kako su imali više ponuda za angažman svojih vojnika, ali su izabrali Oružane snage RH s kojima su, od svih zemalja, ostvarili dosad najbolju suradnju, a pritom se koriste iskustvima hrvatskih Oružanih snaga u pristupanju NATO-savezu koje im pomažu da što brže prođu taj put. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene