Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ PIRANGATE

HAAG ODLUČIO Arbitraža iz koje se Hrvatska povukla, ipak se nastavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluku o povlačenju Hrvatski je sabor donio jednoglasno, a Haag je sada potvrdio da su Slovenci arbitražu prekršili, ali da se postupak nastavlja.

Arbitri za granični spor između Slovenije i Hrvatske nastavit će s radom unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka, objavio je u četvrtak Stalni arbitražni sud u Haagu.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Sud u priopćenju ističe da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009., ali ne u mjeri koji bi opravdao zahtjev Hrvatske.

"Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utječu na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku", navodi se u priopćenju.

Zagreb se prošle godine povukao iz postupka, nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s dužnosnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Odluku o povlačenju Hrvatski je sabor donio jednoglasno, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom.

Ljubljana je prijedlog odbila i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovila je prošlog tjedna u Sloveniji da arbitražni postupak i eventualnu presudu smatra "nepovratno kompromitiranim".

'Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje'

'Povodom odluke Arbitražnog suda donesene 30. lipnja 2016. o pravnim posljedicama slovenskih postupaka, koji su nanijeli nepopravljivu štetu arbitražnom postupku u predmetu koji se vodio u sporu o hrvatsko-slovenskoj granici, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske smatra da je Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito.

Podsjećamo da je svojim djelovanjem Slovenija bitno povrijedila Sporazum o arbitraži, čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti. Zbog toga je temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2015., a u skladu s odredbama međunarodnog prava, i pokrenut postupak prestanka Sporazuma o arbitraži te se ujedno prestalo s njegovom primjenom.

Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te, slijedom toga, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne komentira namjere ili odluke Arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti (meritumu) graničnog spora između dviju država', priopćili su iz ministarstva vanjskih poslova.

Milanović: Odluku koju su donijeli neka zadrže za sebe

'Odluka Stalnog arbitražnog suda da je Slovenija povrijedila arbitražni postupak, ali da to nije dovoljno da se izađe iz tog postupka po meni ne znači ništa. Na taj način oni štite i svoju vjerodostojnost koja je tim događajima bila okrnjena. Jasno je da to nije bila radnja samo slovenskih predstavnika, nego da je netko i u Sudu radio ono što ne bi smio raditi. Taj postupak je gotov, mi u njemu sudjelovati nećemo. Hrvatski sabor je donio jednoglasnu odluku da se iz tog postupka izađe i tako će biti. A odluku koju donesu neka zadrže za sebe', objavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović na svom Facebooku.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene