Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uputili i poruku HNS-u

Štrajk se nastavlja! Sindikati uzvratili premijeru na najavu povećanja plaća: ''Pa to je socijalizam, suludo''

Sindikati su jutros objavili da nastavljaju štrajk u školama, a onda je premijer Andrej Plenković u Saboru najavio povećanje plaća. Na izvanrednoj konferenciji za novinare sindikati su poručili da se štrajk nastavlja.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, kaže da smo vidjeli kakav je oblik socijalnog dijaloga pokrenula Vlada. ''Ovo je prvi put da premijer daje ponude putem saborske govornice'', rekao je. Dodao je da u potpunosti ignorira da se vode pregovori o osnovici za javne i državne službe.

Pročitajte i ovo Pravosudni radnici nastavljaju štrajk - 1 Bez ponude Vlade Pravosudni djelatnici nastavljaju štrajk, ne odustaju od zahtjeva: "Za naše kvalifikacije i odgovornosti, plaće su preniske" Prosječna plaća učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Ili štrajk? Pregovori se nastavljaju: Izračunali smo koliko će učiteljima rasti plaće ako Vlada pristane

''Nijedna njegova rečenica ne rješava probleme zbog kojih smo pokrenuli štrajk'', rekao je Mihalinec. Objasnio je da se zaostajanje neće smanjiti jer se svima povećava osnovica i čak se povećava razlika među plaćama. Štrajk će se sutra održati prema najavi. ''Ako ne bude poziva na razgovor s premijerom o koeficijentima složenosti poslova, nastavit će se u petak u županijama u kojima još nije bilo štrajka'', rekao je Mihalinec i dodao da od idućeg tjedna ide prema novom planu. ''Ovakav socijalni dijalog u potpunosti je neprihvatljiv'', zaključio je sindikalist.

Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rekao je da je pohvalan iskorak u povećanju plaća, ali nedovoljan. ''To je daleko ispod onoga što ekonomski pokazatelji pokazuju da je zaostajanje plaća u javnom sektoru, to je negdje na trećini'', rekao je Radeka.

Predstavnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan naglasila je da su štrajk najavili zbog koeficijenata. ''Mi smo najpotplaćeniji u sustavu'', rekla je.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je da je iznenađen što je premijer ponudio više nego što sindikati traže. ''Mi tražimo 6,11, on nudi 6,12. Jednu stotinku više nude, to još nisam doživio'', rekao je Ribić i objasnio da je to dobar startni prijedlog za pregovore o osnovici. Kaže da to doživljava kao ponudu Vlade.

''To je politički i politikantski vrlo nekorektan i opasan prijedlog jer šalje poruku poluupućenoj javnosti koja će misliti da je premijer izašao ususret sinidkatima u školstvu, a oni nastavljaju štrajk. To bi se mogao nakačiti HNS da ostanu u Vladi. To je da se obmani politička javnost'', rekao je i upitao gdje su pare.

Mihalinec je dodao da se ovime ne rješava problem zaostajanja koeficijenata. ''Ako dokaže da se rješavaju naši problemi, onda se mi više nećemo ovime baviti'', rekao je. Kaže da se nastavlja politika Zorana Milanovića. ''Pa to je socijalizam, suludo'', zaključio je. Poručio je i HNS-u da ovo ne rješava njihov problem.

''Nije fer prema Milanoviću, on se popravio'', našalio se Ribić.

Što je premijer ponudio?

''Ponudit ćemo povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima u tri vala povećanja po dva posto - svima'', najavio je u Saboru premijer Andrej Plenković i dodao da se odgađa smanjenje stope PDV-a.

Premijer je također rekao da su brojni koeficijenti u državnim i javnim službama nepravedni te je najavio da će angažirati stručnjake koji će utvrditi realnu složenost svih poslova.

Pozvao je sindikate na dijalog za rješavanje nagomilanih problema. Najavio je i povećanje neoporezivog dijela plaće s 3800 na 4000 kuna te značajno povećanje minimalne plaće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene